Джипитата в Разлог и Банско отчитат висок интерес на местните жители за ваксиниране

Джипитата в Разлог и Банско отчитат висок интерес на местните жители за ваксиниране

Висок интерес към ваксинирането от страна на населението отчитат общопрактикуващите лекари в Разлог и Банско, а списъците им вече наброяват по около 100 души. Според джипитата спрямо общия им брой пациенти процентовото съотношение е ниско, но отчитайки броя на преболедувалите и децата, процентът на желаещите не е малък. Общопрактикуващите лекари в двата града прогнозират, че интересът ще дойде с пристигането на ваксините, но тогава пък те ще се окажат недостатъчни.

„Специално при мен има активност. Хората, които са над 55 години, дори и над 60, почти всички са се записали. Списъкът при мен досега наброява 100 души и всички са се записали сами, без аз да ги търся и да ги питам. Голяма част от хората са притеснени и се интересуват кога ще започне ваксинирането. За тяхно успокоение искат да се ваксинират възможно най-скоро. Има, разбира се, и скептично настроени, но мисля, че когато започне ваксинацията, интересът ще бъде много голям, но тогава вероятно няма да има достатъчно ваксини. По-младите хора не проявяват интерес. Много малко са тези, които са се записали. В моята практика имам и много деца, защото аз все пак съм педиатър, но извън тази група не мога да кажа, че няма интерес, дори напротив, мисля, че се засилва. Трябва да се отбележи и това, че не всички се записват при личните лекари. Много хора се записват на работното си място и не се обаждат на нас“, каза джипито д-р Анита Попова.

Тя поясни, че не се предвижда правенето на бързи антигенни тестове преди ваксинирането, но ще се снеме здравен статус на лицето и ако то има някакви симптоми или неразположение, няма да бъде ваксинирано. Д-р Попова бе категорична, че правенето на антигенен тест на човек без симптоми е напълно безпредметно, и уточни, че в нейната практика досега не е имала безсимптомни пациенти, които да са дали положителен резултат на бърз тест.

Д-р Попова е и сред първите ваксинирали се медици в Разлог. Записала се, въпреки че вече била преболедувала и е имала изградени антитела. Личното й мнение е, че ваксината е безобидна и ефективна. Тя сподели, че всички лекари в Разлог, които са се ваксинирали, са изградили доста високи количества антитела, а единствените странични ефекти при част от колегите й са леки болки или зачервяване на мястото на инжектиране.

„Специално аз периодично си изследвам антителата и шест месеца след като преболедувах, ми бяха спаднали. Бях категорична още от самото начало, че ще се ваксинирам и го направих. Не съжалявам. Моите колеги се ваксинираха всички. Тези, които в началото отказваха и се колебаеха, след това го направиха. Единствено не са се ваксинирали колегите, които са преболедували по-скоро, преди 3-4 месеца, и те все още изчакват. Сега съм по-спокойна и в работата си. Не че не се пазим, но приемам и преглеждам пациентите си спокойна, без страх”, каза д-р Попова.

Желание за ваксиниране се наблюдава и в съседното Банско. Около 100 са лицата, записали се при д-р Кушлев. За разлика от Разлог, в курорта възрастовата граница е доста по-различна.

„Има и по-млади, и възрастни с хронични заболявания. Естествено, хората търсят консултация и ми прави впечатление, че са доста нетърпеливи, но ние все още нямаме ваксини. Мисля, че по-големият интерес ще дойде с идването на ваксините, но и на този етап има доста хора, които се записват“, каза д-р Кушлев. Той също се е ваксинирал още в началото на кампанията, на 28 декември, но все още не се е изследвал за антитела.

Очакванията на джипитата са първите ваксини да достигнат до тях през март. Дали обаче това ще се случи, все още не е ясно. Засега се наблюдава забавяне на първоначално обявените срокове и доставката на ваксини.

В Разлог от днес започва ваксинирането на учителите, въпреки че се очакваше то да стартира доста по-рано. Дозите, с които разполага към момента здравната инспекция, са 500, а днес ще пристигнат още 450

„Ваксини ще има за всички желаещи, към момента е налична на „АстраЗенека”. Списъците непрекъснато се актуализират, някои хора се отказват в последния момент, други се записват, но веднага щом получим имейл от колегите, разпределяме дозите и те ще достигнат до всички”, коментира директорът на РЗИ д-р Калоянов.

 

Struma.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *