Депутат от гражданската квота на столетницата, подгонен от Гл. прокуратура за данъчни престъпления, пратен за водач на листата в Пиринско

Депутат от гражданската квота на столетницата, подгонен от Гл. прокуратура за данъчни престъпления, пратен за водач на листата в Пиринско

Хематологът проф. Георги Михайлов ще е водачът на листата на „БСП за България” в Първи Благоевградски многомандатен избирателен район за предстоящите през април парламентарни избори.

Той е на 63 г., роден в София и в момента е депутат от 23-и изборен район в столицата, където през 2017 г. бе избран с 23,97% от гласовете на избирателите. Участва в 2 комисии – по външна политика и здравната, и през последната година се прочу като острието на БСП срещу здравните мерки, предприети от правителството на ГЕРБ във връзка с Ковид пандемията. Известен и с друго – бившият главен прокурор Сотир Цацаров 2 пъти му иска имунитета. Първия път бе забезстопанственост и сключване на неизгодни сделки в качеството му на изпълнителен директор на СБАЛХ ЕАД, в резултат на което били нанесени щети на националната хематология за 164 106 лв. Михайлов сам даде съгласие да бъде разследван и му бе наложена парична гаранция в размер на 15 000 лв.

В хода на разследването, възложено на НСлС, според Цацаров били събрани доказателства за извършено от Михайлов и данъчно престъпление, достатъчни за второ обвинение, поради което бившият пръв държавен обвинител отново се озова в парламента с искане за снемане имунитета на народния представител. Проф. Георги Михайлов се отказа от него и получи твърдата подкрепа от партийната лидерка Корнелия Нинова, която бе категорична, че няма никакво намерение да го изключи от парламентарната група на БСП, защото вярва, че е невинен.

Разследването срещу проф. Михайлов още не е завършило.

Въпреки многократните ни опити вчера да се свържем с професора не успяхме, телефонът му непрекъснато даваше „свободно“. Затова и въпросът ни защо е избрал да води листата на БСП в Благоевград и това доброволен акт ли е, или е бил разпределен от К. Нинова „служебно“, остана без отговор.

За проф. Михайлов се знае само, че е крупен реститут в столицата, а преди 4 г. в политиката го вкарал личният му приятел, покойният актьор Стефан Данаилов. С Благоевградска област името му бе свързано само веднъж – преди няколко седмици, когато той се включи в доброволческата инициатива на левицата и изкара 5 дни в гоцеделчевската МБАЛ „Ив. Скендеров“, където преглеждаше болни от коронавирус.

„Изключителен професионалист, много съм доволен от избора”, коментира областният лидер на БСП Валери Сарандев. Той уточни, че проф. Михайлов не е член на партията, а е избран в настоящото НС от гражданската квота.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

 

Struma.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *