Депутатите приеха на първо четете минимална заплата – 650 лв., пенсия – 300 лв., а майчинските за втора година – 380 лева

Депутатите приеха на първо четете минимална заплата – 650 лв., пенсия – 300 лв., а майчинските за втора година – 380 лева

Новият бюджет предвижда минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да се увеличи с 50 лева до 300 лева, а максималната с 240 лв. до 1440 лв. Всички пенсии ще бъдат осъвременени с 5% от 1 юли догодина. А от януари до март всички пенсионери ще получават добавка от 50 лева, съобщава БНТ.

Заложено е увеличение на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се от 610 на 650 лв. заради увеличение на минималната работна заплата. Максималният осигурителен доход остава 3000 лв. Обезщетението за отглеждане на дете през втората година остава 380 лв.

Предвидените разходи за пенсии догодина са над 12 милиарда и 340 милиона лева. Те са с почти 17% по-високи в сравнение с тази година.

Държавата ще осигури над 6 милиарда и 200 милиона лева за покриване на недостига в бюджета на държавното обществено осигуряване.

„Разбира се, че ще подкрепим този бюджет. С този бюджет минималната пенсия става 300 лева – обещано и изпълнено за ужас на социалистите, които три години го предлагаха, знаеха че няма да се случи. Същите те днес казаха, че това решение не е правилно. Ние мислим за хората за ужас на БСП“, коментира Александър Сиди от Обединените патриоти.

Според ДПС обаче заложеният бюджет не гарантира бъдещи реформи, а води до наливане на средства, които трудно ще бъдат компенсирани. Дефицитът по бюджетът, който е заложен, е над 6 млрд. лева.

„С този ръст няма как да бъдат компенсиран тези средства, тези 6 млрд. Лева дефицит. По-добрият вариант е инвестиционната политика, а не финансиране с текущи разходи. Още едно съображение, вдигнахме стаж и възраст, вижте пет години след последната реформа, какъв е резултата, с този бюджет сме икономисали 12 млн. лева при 10 млрд. Бюджета. Ние казваме какво – намалили сме пенсионерите, но една голяма част от тях по естествени причини са намалели“, обясни Хасан Адемов, председател на социалната комисия към парламента.

„Това, което ние предлагаме, за да има справедливост в този бюджет, защото в момента няма – да размразим коефициента и да достигне 1,3, а не 1,2, за да може през осигурителния си стаж, всички пенсионери да получат 10% увеличение на пенсиите“, допълни Адемов.

Срещу бюджета се обявиха и независимите депутати, отцепили се от БСП.

„Няма да подкрепим този бюджет, защото увеличението на пенсиите с 5% е нищожно, липсва грижа на възрастните хора. Обричате нашите възрастни родители не само на мизерно съществуване, но и на борба за глътка въздух. Замразявате обезщетението за майчинство и за безработица. За съжаление и в края на управлението ви бедността и неравенството се запазват“, каза Николай Иванов.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *