Делян Пеевски с най-много номинации за листите на ДПС

Делян Пеевски с най-много номинации за листите на ДПС

Депутатът Делян Пеевски е отново с най-много номинации за листите на ДПС от местните структури на движението за предстоящите парламентарни избори на 4 април. „Той е предложен от почти всички областни организации и е с най-много номинации след лидера на партията Мустафа Карадайъ“, казаха за „Капитал“ от партийната централа на движението.

По традиция председателят на ДПС винаги е номиниран за депутат от всички партийни структури, въпреки че се знае, че обикновено води листата на движението в знаковия за партията регион Кърджали. По същата причина номинации за листите получи и почетният председател на ДПС Ахмед Доган, въпреки че формално напусна политиката преди осем години. Миналата седмица той се обърна към членовете на партията с писмо, чрез което отказа номинациите и написа, че „няма намерение да се връща в политиката“.

Това са поредните избори, на които депутатът бизнесмен събира най-много номинации. Предпочитанията на местните структури за Пеевски бяха най-големи на последните два избора за евродепутати. И двата пъти – през 2014 т. и през 2019 г., той беше поставен на второ място в листата, но след вота се отказа от мястото си в Европейския парламент.

На предишните парламентарни избори Пеевски също имаше номинации от повечето партийни структури на ДПС. Тогава беше водач на две листи – тази в Пазарджик, откъдето винаги се кандидатира за депутат, и в Благоевград, откъдето избра да влезе в сегашното Народното събрание. На парламентарния вот през 2014 г. Пеевски оглавяваше листата в Стара Загора освен тази в Пазарджик.

От централата на ДПС твърдят, че на този етап все още не е ясно къде Пеевски ще избере да води листа и в колко региона. Номинациите на областните структури за кандидат-депутати приключиха в понеделник, но се очаква от четвъртък ръководството на ДПС да започне да обсъжда подредбата на листите и да определи техните водачи по райони. От централата на партията нямат съмнение, че Пеевски, който създаде прецедент в този парламент, като не идваше на работа и за четирите години посещенията му в сградата на Народното събрание се броят на пръстите на едната ръка, ще е кандидат за народен представител за пети мандат.

За масовото му номиниране от структурите на ДПС потвърди и председателят на партията Мустафа Карадайъ. „Към настоящия момент г-н Пеевски има номинации от различни, бих казал, от много места“, каза той в „Панорама“ на БНТ миналия петък, като уточни, че „все още не е разговарял с него дали самият той иска да се кандидатира отново за депутат“.

capital.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *