Делян Добрев: Кирил Петков и Асен Василев да си търсят добри адвокати

Делян Добрев: Кирил Петков и Асен Василев да си търсят добри адвокати

Фактури за плащания от „Булгаргаз“ на посреднически фирми показа днес пред журналисти във Варна Делян Добрев от ГЕРБ. Той уточни, че документите ще бъдат качени и на неговата страница във Фейсбук, откъдето биха могли да ги видят и органите на правораздаването в страната.

„Асен Василев от „Продължаваме Промяната“ каза, че не е виждал документи, че се купува газ от посредници, само че има фактури“, посочи Добрев. По думите му всъщност тези компании купуват от „Газпром“ и продават на „Булгаргаз“, но с 30 процента по-висока цена.

Единият посредник е фирмата, от която идва сегашният директор на „Булгаргаз“, допълни Добрев. Според него частната компания си е назначила директор на държавното предприятие и за последните три месеца е реализира най-сериозните сделки с газ. Има и фактури, че Булгаргаз“ е купувала от руския посредник на „Газпром“, както и от гръцкия партньор на руската компания, допълни Добрев. Той поясни, че за последните три месеца страната ни е купила газ за около 630 милиона евро, като посредниците са получили 200 милиона евро.

„Двата танкера с американски газ, които пристигнаха, бяха продадени в Гърция и Турция, у нас няма фактура от доставчик на американски газ“, каза Добрев.

Той подчерта, че като изключим азерския, 100 процента от останалия газ у нас е руски: „В страната ни не е пристигнала нито една молекула американски газ“.

Според Добрев дори да пристигнат седем танкера с втечнен газ от САЩ, те няма да са достатъчни за българската икономика. Прогнозата му е, че недостигът на газ в България ще бъде около 1 милион мегаватчаса на месец. Иначе казано, количествата ще са достатъчни за около две трети от икономиката.

За сформирания от служебния кабинет кризисен щаб Добрев каза, че той вече действа 7 дни, но все още няма информация да е взел някакви решения или да е предприел някакви стъпки за решаване на проблема. Той изрази опасения, че бездействието може да продължи до изборите, като междувременно се кърпи положението, за да се прехвърли проблемът след това на новите управляващи.

На въпрос за евентуално арбитражно дело между България и „Газпром“ Добрев посочи, че ще е много трудно за страната ни да докаже, че не приема указа на президента Владимир Путин като форсмажорно обстоятелство за компанията, докато държави като Италия, Австрия, Германия го приемат.

„Ако в България правосъдието си свърши работа, единственото за което трябва да се притесняват в бъдеще Кирил Петков и Асен Василев, е как да избегнат влизането в затвора за това, което направиха, особено в сферата на енергетиката“, заяви Добрев и добави: „Кирил Петков и Асен Василев да си търсят добри адвокати. В един момент този директор на МЕТ, като вземат да го викат в прокуратурата, ще започне да си казва истината”.

🚔Единственото, за което трябва да мислят Киро и Асен е как да отърват затвора. В последните 3 месеца са ощетили държавата с 200 млн. евро само от газа. Газът е изцяло руски, но по-скъп с 30% заради посредниците.

🗽Нито една молекула американски газ не е пристигнала в България до момента. Двата танкера ги продадоха в Турция/Гърция и купиха руски газ от посредниците.

🗺 Газът си е 100% руски. Диверсифицираха единствено паричните потоци. „Промяната“ ни цакат с 30% над цената и п

See more

Няма налично описание на снимката.
Няма налично описание на снимката.
Няма налично описание на снимката.
Няма налично описание на снимката.
Няма налично описание на снимката.
+2
Vesti.bg
loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.