Дейли експрес: Папа Франциск се оттегли от задълженията си преди края на годината

Дейли експрес: Папа Франциск се оттегли от задълженията си преди края на годината

Новината е от последните часове. Все още не са я потвърдили от много места. Ето какво се знае:

Папа Франциск ще се оттегли от задълженията си преди края на годината. Това твърди източник, близък до Ватикана и цитиран от в. “Дейли експрес”. Няма съмнение, че светият отец “ще подаде оставка през 2020 г.”, посочва източникът.

Според него още в началото на понтификата си Франциск оценил оттеглянето на предшественика си папа Бенедикт като акт на голяма скромност и бил напълно готов да върви по неговите стъпки и да се “пенсионира”. Предположенията са, че папата може да се оттегли веднага след Коледа. В четвъртък, 17 декември, той навърши 84 г.

Британското издание припомня, че в тв интервю през 2014 г. за мексиканска телевизия Франциск си пожелава понтификатът му да трае кратко – не повече от 5 години. Пред приближени по-късно той допуснал, че ще му трябват 7 години, за да завърши делата, които е започнал. Папа Франциск замени Бенедикт XVI през март 2013 г., така че 7-те години са към края си.

Традицията повелява папата да е начело на Римокатолическата църква до смъртта си. Бенедикт обаче скъса с това правило за първи път от 500 години. Програмата на папа Франциск по празниците е запълнена и доста натоварена, посочва “Дейли експрес”. Светият отец ще отслужи традиционната среднощна коледна служба във Ватикана, която обаче този път ще започне рано, тъй като заради вечерния час малкото поканени трябва да са по домовете си в 22 ч. На самата Коледа пък ще благослови града и света от прозореца си. Преди два дни Ватиканът съобщи и за негова евентуална предстояща визита в Ирак през март 2021 г.

 

Petel.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *