Да те имунизират срещу сумата от 40 лева

Да те имунизират срещу сумата от 40 лева

Това се случило на семейство от София. Двойката потърсила услугите на общопрактикуващ лекар, който поставил ваксината, но след това поискал такса от 20 лева на човек.

Преди няколко месеца Анета Димитрова и партньорът ѝ – белгиец по народност, решават да инвестират в собствено бистро. Заради бизнеса и честите пътувания в чужбина решават да се ваксинират при първа възможност.

„Тъй като не разполагаме с много време, избрахме най-близкото до нас място и това е здравният център под нашия блок”, каза Димитрова.

След като се информират, че там има общопрактикуващ лекар, който може да им постави еднодозова ваксина, Анета и Франсис си запазват час.

„В уречения ден отидохме да се ваксинираме. Знаем, че ваксините са безплатни и отидохме, без да имаме финансова подготовка, без да имаме пари в себе си. Направихме ваксините, сертификатите веднага излязоха”, разказа още тя.

За да си ги получат обаче, твърди Анета, д-р Мариан Недев им заявява, че трябва да заплатят сумата от 40 лева – по 20 на човек. „Отговорът беше, че ваксината е безплатна, но се заплаща манипулацията”, добави Анета.

След като носи парите тя, получава сертификатите, съобщи Нова тв. По нейно настояване получава и касова бележка – за извършени медицински услуги. Да застане пред камерата ни д-р Недев отказа. В телефонен разговор обаче обясни, че таксата била за прегледа, който се прави преди всяка ваксинация.

„Всяко едно нещо има остойностяване в медицинската професия. Прегледът не влиза в цената на ваксината. Тя е платена от Здравна каса чрез министерството, но това не покрива прегледа на частни пациенти”, коментира д-р Мариан Недев.

След запитване от Министерство на здравеопазването заявиха, че в нито една ситуация „гражданите не бива да бъдат таксувани за поставяне на ваксина срещу COVID-19”. След подаден сигнал до омбудсмана, беше сигнализирана и Здравната каса.

„Цялата манипулация и процедура около поставянето на ваксината е така регламентирана, че тя да бъда безплатна за хората. Това не е преглед по смисъла на медицинския преглед. Дори и един такъв случай да е налице, е редно да бъде взето отношение и да бъдат наложени санкции”, категоричен е общественият защитник.

По-рано през годината заради друга вратичка в закона, разпечатването на сертификати срещу заплащане се превърна в масова практика. По искане на омбудсмана Националната здравноосигурителна каса поправи този пропуск. Случаите, в които лечебни заведения и общопрактикуващи лекари искаха такса за издаване на сертификат, бяха дадени за проверка.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *