Даниел Христов: Електронното правителство е средството за премахване на корупцията

Даниел Христов е кандидат от листата за народни представители на ПП „Републиканци за България“ за град Пловдив. Той е експерт по „Информационни технологии“. Има богат практически опит в изграждане на електронно правителство, натрупан в страни от Централна Европа. Консултант e при въвеждането на електронна идентификация в Естония и Норвегия. Експертизата му е в областта на „електронното управление“, което е негов приоритет. Разговаряме с Даниел, за да ни обясни на разбираем език какво стои зад термините като „дигитализация“, които все по-често чуваме в ежедневието си.

Г-н Христов, ще ни обясните ли на разбираем език какво точно се крие зад термина „електронно правителство“?

Най-просто казано, това e начин, по който гражданите да общуват с държавната и общинска администрация и така да правят всичко, за което до момента е трябвало да ходят на място. Това е!

Ще ви дам нагледен пример. Случвало ли Ви се е да отидете в КАТ и да чакате два часа на опашка, за да проверите дали имате наказателни фишове на Ваше име и точно преди да дойде Вашият ред, служителката да излезе в обедна почивка? Чрез системата за електронно правителство ще може да ползвате всички обществени и административни услуги от телефона или от компютъра си, без да чакате, без да се редите на опашки. И ако досега е трябвало да се съобразявате с работното време на гишето, то сега ще можете да ползвате държавните услуги в удобно за Вас време.

Има ли други ползи за нас, като граждани, освен че ще ни спечели време?

Въвеждането на електронно правителство е най-силното средство за пълно премахване на корупцията. То вкарва в релси цялата държавна администрация и прави абсолютно невъзможни злоупотребите със служебно положение. В страните, където е въведено електронното управление, корупцията на практика е изчезнала. Електронният метод на управление елиминира възможността дребни чиновници да поставят в зависимост граждани, като търсят от тях допълнително материално стимулиране, за да не попречат на заявленията им. За пример – често срещана корупционна практика в една от държавите, където вече има въведено електронно управление, е била, ако служителят на гишето не получи подкуп при внасяне на документите, той съвсем умишлено “да загуби” една от страниците или да промени нещо в документите, така че те да не минат по-нататъшна проверка. Това като цяло е огромна спънка не само за човека, подал документите, а за цялата икономика. Защото погледнато в национално ниво, цялата икономика се бави и куца, понеже много бизнеси биват възпрепятствани да получат одобрение на документите си навреме. А това бави тяхното развитие и наемане на нови служители, където дори Вие може да очаквате да Ви вземат на работа. С въвеждане на електронното правителство ще се елиминират всички подобни корупционни практики.

Някои българи се притесняват, че при въвеждане на електронното управление ще бъдат постоянно наблюдавани и следени, а свободите им ще бъдат ограничени. Основателни ли са притесненията им?

Съвсем не е така, хората не трябва да имат подобни притеснения. Първо, по закон никой няма да е длъжен да притежава карта за електронна идентификация, която е ключът за електронното правителство. Също така никои не следва да е наказан, ако няма, или не желае, да ползва такава. Второ, самото електронно управление е ограничено само до начина, по който Вие взаимодействате с държавните администрации. Нека се върнем на примера с КАТ. Когато желаете да проверите глобата си в КАТ и искате да го направите по електронен път, тогава ще трябва да се идентифицирате с Вашата електронна самоличност, посредством електронното Ви ID. И в момента, в който направите проверката и излезете от системата, тази идентификация се прекъсва. Наличието на действащо електронно правителство не ограничава възможността Ви пак да отидете на гишето в сградата на КАТ, да се наредите на опашката и да чакате реда си. Кой от двата варианта ще изберете, е въпрос на личен избор. Така Вие във всеки един момент сте свободни да избирате между един от двата начина.

Дотук говорихме за ползите за гражданина, а какви биха били плюсовете за страната ни?

Практиката в страните с електронно правителство показва, че въвеждането на първия от модулите му, а именно модула за „Електронна идентификация“, води до увеличаване на БВП с 2%. С други думи казано, благодарение увеличаването на скоростта на икономиката, ще увеличим бюджета си с три и половина милиарда лева.

Колко време е необходимо да бъде завършено електронното правителство?

В рамките от 2 до 4 години. Т.е. в рамките на един мандат е съвсем нормално системата за електронно управление да заработи пълноценно. Тя е модулна, което означава, че различни части от нея ще заработят поетапно в различно време. Първи и най-важен етап е да стартира „Електронната идентификация“, което е и кокошката, и яйцето на електронното правителство. След което „Електронно здравеопазване“, „Електронно правосъдие“, Електронно гласуване“ и така една по една ще стартират всички системи.

За да се случи всичко, за което говорим, трябва да бъдат приети много нови закони, а доста стари да бъдат осъвременени. И това ще бъде наша кауза, за която тепърва ще се борим!

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *