Даниел Митов – Едни от основните принципи на демокрацията са ненасилствената смяна на властта след свободни избори и разбирането, че политическият съперник не е враг

Даниел Митов – Едни от основните принципи на демокрацията са ненасилствената смяна на властта след свободни избори и разбирането, че политическият съперник не е враг

Партиите не може и не бива да се стремят към унищожението на опонентите си.
Този всеобщ базисен консенсус бе брутално разрушен в България от правителството на Кирил Петков. От хора, които папагалничат неуморно мантри за законност без да имат никаква реална представа какво означава това. Без да си дават сметка, че върховенството на правото означава предимно ограничаване възможностите за произвол на овластените.
Преди една година бе незаконно арестуван лидерът на опозицията по нареждане на тогавашния министър-председател Кирил Петков. В последното изречение се съдържа и самата дефиниция за произвол и управленски разгул. За действия породени от чувство за безнаказаност и безотговорност пред каквито да било принципи и обществени институции.
Това бе не просто атака срещу лидера на ГЕРБ, но и целенасочен опит да бъде унищожена основната опозиционна по онова време партия. Авторитарна конвулсия приключила с ясно становище от съда и звучен шамар от избирателите впоследствие.
Сега същите тези хора отново сеят омраза. Разчитат, че в мъглата от поредни избори могат пак да заблудят гражданите със захаросан шербет от шаблонни заявки. Не е зле да си припомнят, че преди по-малко от година избирателите им дадоха възможност да претворят приказките си в действия и в резултат получихме галопираща инфлация, счупен бюджет, оскъпен руски газ през посредници, летящи нагоре цени на основни стоки и горива, нула пари по европейските фондове, корупционни меморандуми, външнополитическо безличие… списъкът е дълъг.
Но така става, когато комбинираш свръхенергичност, некомпетентност и корист. Един добър познат казваше – „Да ни пази Бог от енергични и алчни глупци“!
Хубавото е, че за последните две години ГЕРБ се консолидира, запази експертния си потенциал, помъдря и започна да си връща доверието на по-голямата част от гражданите. Спечелихме последните избори. Имаме всички шансове да спечелим и предстоящите на 2-ри април. Само така България ще има шанс за стабилно и европейско развитие.
loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *