Даниела Дариткова: Ние сме в пик на епидемията, ситуацията е динамична

Даниела Дариткова: Ние сме в пик на епидемията, ситуацията е динамична

Ситуацията е изключително динамична. Ние сме в пик на епидемията на COVID-19. Възприе се принципът в зависимост от заболеваемостта да се предприемат нови мерки. Това заяви пред БТВ депутатът от ГЕРБ и кандидат за нов мандат в НС Даниела Дариткова. Повод пък е намерението на властите за затягане на мерките в някои региони.

„Подобно действие се налага, защото натискът върху болниците е голям“, обясни тя. По думите й при предходните пикове на инфекцията в Европа, в България дошла с малко закъснение. Това се наблюдавало и сега.“Трябва да се научим да живеем с вируса и да го контролираме, посочи Дариткова.

„Не разбирам какво конкретно предлагат от БСП и как биха се справили с кризата. В училищата занятия се спираха, защото голяма част от персонала се разболя. Те бяха и една от приоритетните групи за ваксиниране срещу COVID-19. Виждаме, че кризата може да бъде овладяна, чрез стриктно спазване на предпазните мерки, добра лична хигиена и активна ваксинация. При такъв голям брой на заболели, такава ограничителна мярка, която се предлага, би ограничила заразата“, категорична е тя.

Според нея здравната система се справя вече цяла година с пандемията. Големият брой на болничните легла у нас, се оказал плюс в тази ситуация.

„Грижата трябва да е на всички нива на системата. Важно е пациентите, което се нуждаят от болнична грижа, да стигат своевременно там. В момента все още болниците имат капацитет. Виждаме, че всяко едно лечебно заведение само обезпечава липсата на кадри, като привлича хора от други отделения. Заболяването има две седмици инкубационен период, което предполага, че пикът ще е в следващите две седмици“, предупреди Дариткова. Тя подчерта, че вече сме по-подготвени за пандемията.

„Във всеки един регион има нива на медицинско обслужване. Инвестициите, които са направени през последните години в здравеопазването са безпрецедентни. Инвестираме в това да се осигури добра здравна помощ във всички региони и ще продължим в тази посока“, обясни Дариткова. Тя посочи, че е започнала да работи система за проследяване на пациенти с COVID-19, както и системата за издаване на електронни рецепти.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *