Давид Леви пред BIG5: Кризата с Covid-19 няма да продължи дълго

Давид Леви пред BIG5: Кризата с Covid-19 няма да продължи дълго

“След време ще се разбере, че този унищожителен за икономиката на света ураган е бил буря в чаша вода. Много хора ще се срамуват от действията си по време на тази изкуствена криза. Дано успеем да достигнем до верният извод, а именно, че невежеството е основен източник на паника!”, коментира в интервю на Оля Ал-Ахмед икономистът.

Давид Леви е икономист, създател на новата идеология наречена ИНТЕЛИКРАЦИЯ и основател и председател на Международният Интеликратичен институт. Изучавал е физика, математика, мас медии, комуникации и икономика в 4 университета на 3 континента. Владее, свободно 4 езика.

Целта на това интервю е да се представи един алтернативен поглед към настоящите събития с инструментариума на интеликратичната теория и необремененото от стереотипи , логично мислене.

Давид Леви пред BIG5: Кризата с Covid-19 няма да продължи дълго

– Г-н Леви, как и от къде започна вълната от Корона вирус, според вас?

– Не съм привърженик на конспиративните теории. Смятам за доста вероятно разпространението на този вирус да е започнало наистина от пазара в Ухан. Има не малко свидетелства за патогенни инфекции, които са преминали от животните към хората и този не прави изключение.

Преди да започна да изказвам своето мнение искам да установя няколко факта и предположения , на които базирам своя анализ:

Първо: Китай е социалистическа автокрация с неприкрит стремеж за икономическа и политическа експанзия в цял свят.

Второ: Точно преди да започне проявата на Корона вируса и съответните не-пропорционални, дори драконови мерки от страна на Китай за справяне с тази заплаха, приключи важен етап в търговската война между САЩ и Китай. Подписа се нов търговски договор, който между другото задължава Китай да закупи американска продукция за над 200 милиарда долара, за да избегне обмитяване на техен внос за над 350 милиарда.

И трето: Икономическият бум на Китай през последните 30 години се базира на съвместни фирми със западни (предимно американски) корпорации. Пробладаващият модел беше – технологии и знание от Запад, евтина работна ръка и производствени мощности от Китай. Печалбите се разпределяха според дяловото участие на партниращите си страни. Китай натрупа над 100 трилиона долара наличност (над 45% от БВП, годишно в спестявания, по данни на cia.gov) Какво стана след успеха на този модел?

Китай мина в нова фаза: Икономически и технологичен шпионаж срещу Запада и открита неприязън към изплащането на дивиденти…

И в този „удобен“ момент се появява Коронавируса. Световните финансови пазари са в невиждан колапс. Цените на акциите на международните борси не са били по-атрактивни от години. Акциите на тези съвместни дружества могат да се изкупят на безценица и дивидентите да останат удома, в Китай. Светът не може без китайската индустриална мощ.

– Защо толкова много хора изпаднаха е паника и се презапасяват?

– Водещите сили в действията и решенията на мнозонството са емоциите, а емоциите се манипулират много по-лесно от фактите. Незнанието и неразбирането правят хората уязвими и лесно управляеми. Има само един лек срещу паниката. Събирането на достоверна информация от много и независими източници и нейният анализ с инструмените на логиката. Не бива да ставаме роботи или компютри. Емпатията ни прави човешки същества, но емпатията не трябва да е избирателна и продиктувана от чужди нам интереси!

– Има ли смисъл от презапасяването с продукти? Точно на тези огромни опашки се струпват толкова много хора, което е опасно…

– Категорично – НЕ! Кризата няма да продължи достатъчно дълго, че да се възползваме от запасите, а и в една епидемиологична обстановка и важно да се консумират пресни храни, много плодове и зеленчуци, които подсилват естествения имунитет на организма. Консумирането на запасите от макарони, ориз и боб, при намалена подвижност може да предизвика множество увреждания, много по-опасни от Коронавируса.

– Как, водещи авторитети в областта на медицината определиха Ковид 19 за пандемия?

-Този вирус се оказа перфектната буря. Много фактори се оказаха налице, много процеси зрееха с години, като че ли да подготвят идеалната среда за тази масова психоза.

– Статистиката показва значително по-висока смъртност при Ковид19, в сравнение със сезонните грипни щамове. Как си го обяснявате?

– Този въпрос включва в себе си невярно предположение! Как се изчислява смъртността от дадено заболяване? По принцип формулата е елементарна: броя на загиналите се разделя на предполагаемият общ брой заболели, след което се умножава по 100 и получаваме процента на смъртност. Разковничето тук е в термина „предполагаем общ брой заболели“. При сезонните грипове, които отнемат живота на между 290,000 и 650,000 души годишно! Многогодишният опит и статистическите модели дават доста точна картина на този „предполагаем общ брой заболели“ и когато извършим аритметичното действие, получаваме между 0,1 и 0,3% смъртност.

При КОВИД-19 няма такава статистика и разумни преположения за „предполагаем общ брой заболели“ и поради това изчисленията се правят на базата на УСТАНОВЕНИ случаи на зараза. И резултатите са плашещи! Към момента на писане на тези редове: 3,95% смъртност! За Италия този процент е 7,7! За Китай – 3.98%, За Франция – 2.3%, за Ю. Кореа -0,97%…

Но да разгледаме по-отблизо България и да поработим с числата.

При 81 установени случая на КОВИД19 в страната, смъртите случаи асоциирани с вируса са 2, или почти 2%. В България за 2018 г., по данни на НСИ са починали над 108,000 души, или по над 300 на ден. От установяването на първите два случая на заразяване, на 08.03 до днес, около 3000 българи са се преселили в по-добрият свят от тях 0.66% от Коронавирус, малко или повече директно. Колко са жертвите на ограниченият и възпрепятстван, всячески, достъп до здравеопазване? Можем ли да разграничим и да оценим броя на жертвите на Коронавирус и тези на извънредните мерки, в следствие на истерията около „…една епидемия, която е с невиждана ярост досега в човешката история.“ По думите на генерал-майор проф. Д-р Венцислав Мутафчийски.

1,2 милиона души загиват само от ПТП годишно в световен мащаб (около 3300 дневно), 7500 са жертите на Коронавирус. Кое е по-яростно, уважаеми генерал-майор професор докторе?

– Извънредните мерки не са български феномен. Има ги в по-голямата част от Европа и вече по света. Как си го обяснявате?

– Управлението на огромното мнозинство от европейските страни, а и на повечето други либерални демокрации е резултат от продължителен процес на „триумф на посредствеността“. Европейски и национални бюрократи, завинтени на синекурните си позиции заради партийна лоялност се надпреварват да копират едни други в крайността на налаганите на населението мерки. Техните заплати няма да пострадат, а и никой няма да ги обвини за това, че изопачават ценността на човешкия живот. Излиза, че под 8000 те жертви на този вирус са по-свидни от стотиците хиляди, които умират от недохранване и липса на достъп до чиста вода, от хилядите жертви на лекарски грешки (обвинението ми не е към лекарите, а лошо изградените здравни системи, които ги изтощават и са основен фактор за тези грешки), от насилие, войни  и хиляди други причини за преждевременна смърт.

Силната конкуренция в медиите и между класическите медии и социалните такива от години води до компромиси с журналистическия морал в името на оцеляването. Казано по-простичко, лошите новини вдигат повече рейтинг. Термина ПАНДЕМИЯ, разбран-недоразбран от мнозинството се разгоря в медийното пространство като огън в сухи тръни. От екраните ни казват #останетесивкъщи и #гледайтетелевизия и #купетесипродуктитеотнашитебезплатниреклами… Медиите нямат за цел да ни накарат да мислим, нито да ни дават достъп до разнообразните страни на истината. От това не се печели. А паниката и страхът се продават реклами…

– Г-н Леви, кой според Вас има полза от сриването на световтата икономика?

– Резултатите ще се видят до няколко месеца и ще имат дългосрочно икономическо и политическо влияние, но да не забравяме, че всяка икономическа криза е и шанс за нови бизнес похвати, нови фирми и нови индустрии.

Фармацефтичните компании работят с пълна сила. Печалбите им ще бъдат изведени на ново ниво. Медиите получават спасителна доза популярност и увеличение на доходите. Виртуалното общество и новите професии, за които говори Ювал Харари в „21 въпроса за 21 век“ се развиват с неочаквано висока скорост и дават заявки за резултати дори в краткия период от началото на тази криза. Когато „бурята“ отмине, ще осъмнем в нова действителност и тези, които не успеят да се адаптират, ще загубят много.

Иначе в по-хумористична нотка:Време е да започнем да изучаваме китайски език и да следим курса на китайската валута-йоан!

– Кой в този момент купува акциите и определя цените на световната борса?

– Световните борси са основните инструменти на свободния пазар. Търсенето и предлагането са единственият критерии за определяне на цените на акциите и стоките. От там нататък всичко е психология. Психология на масите или масовата психоза. Създаваш масова психоза и манипулираш самото свещено търсене и предлагане. Ако си държава, за предпочитане голяма с достатъчно свободен ресурс и без ограничителните механизми на гражданското общество, кой може да те спре…

В последните дни се наблюдава масово изкупуване на акции от страна на Китай, Япония и Русия

За това е важно да се дефинира достъпът до компоненти на свободното общество, само от фактори упражняващи и гарантиращи свободата на другите. Гражданските свободи не са дреха, която можеш да облечеш, когато ти е удобно и да захвърлиш, когато не ти трябва!

–  Какво ще стане с цената на петрола?

– Според мен ще продължи да върви надолу поне до приключване на ограничителните мерки. Вие кога за последен път бяхте на бензиностанция?

Но тук има и допълнителен фактор и той е петролната война между Русия и ОПЕК. Резултатите от тази война са непредвидими. Предишната такава, от средата на осемдесетте години на миналия век доведе до разпада на Съветския Съюз…

– Какви са вашите прогнози – икономически и здравни?

– Не съм медицинско лице и не мога да се задължа със здравни прогнози. Единственият комплект от инструменти с който разполагам е този на логиката и причинно-следствената връзка на събитията.

Тази истерия ще премине. С настъпването на пролетта и лятото, грипните епидемии отшумяват, десетки научни лаборатории по света се надпреварват да пуснат на пазара лек и ваксина, осъзнавайки пазарния потенциал на подобно решение.

След време ще се разбере, че този унищожителен за икономиката на света ураган е бил буря в чаша вода. Много хора ще се срамуват от действията си по време на тази изкуствена криза. Дано успеем да достигнем до верният извод, а именно, че невежеството е основен източник на паника!

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *