Дават ви на НАП, ако теглите 10 хиляди лева

Големи промени ще има за бизнеса в България.

„Продължаваме промяната“ настоява да се определи коефициент на зависимост между средната работна заплата и максималния осигурителен праг от 2.3 и той да се приложи още идната година, което ще го повиши с 450 лв. до 3450 лв. Това се разбра от интервю на Асен Василев пред Би Ти Ви, предаде Дневник.

Отново подчерта, че трета поредна година прагът остава 3 хил. лв., а в това време средната работна заплата се е повишила. Напомни позицията на политическата си формация, че предлаганият праг е най-ниският от въвеждането на максималния осигурителен доход и че предлаганото съотношение гарантира сигурност за 4 г. напред и яснота как ще се формира и занапред.

Посочи, че тази стъпка няма да увеличи сивия сектор, защото хората с доходи над 3 хил. лв. няма да започнат да ги укриват. Допълни, че при въвеждането на този коефициент допълнителните приходи ще са в рамките на 100 млн. лв. при 500 млн. лв. към края на ноември в резултат на по-добрата работа на приходната администрация и спирането на течове в държавата.

На този фон тези 100 млн. лв. не са някакъв огромен ресурс за много допълнителни политики, но правим това, защото е честно спрямо всички други. „Да не го направим, означава намаление на данъчната тежест при най-високите заплати – при растяща инфлация и ръст на средната заплата. Това означава намаляване на данъците за тази група“, обясни Василев.

Анализира, че вдигането на минималната работна заплата, което бе договорено при преговорите в бъдещата коалиция, също ще повлияе на бизнеса, който дава такива заплати и ще повиши разходите му. „Всички трябва да могат да носят еднаква тежест. И искаме като сигнал да изпратим това, че няма богата държава с ниски заплати. Ако някой инвеститор заради 50-100 лв. на месец на работник би напуснал страната, по-добре да не е в страната“, заключи Василев.

Ще има промяна в заплатите на директорите на държавни болници, като те ще бъдат обвързани с минималната, която се дава в здравното заведение, което ръководят. Ако най-ниската заплата на санитар е 1000 лв. например, то тогава шефът на болницата ще взема 10 000-15 000 лева. Ако иска заплата от 100 000 лева, ще трябва да даде 10 000 на санитаря, посочи Василев.

„Прие се да има много засилени глоби и криминализиране на плащането в плик. Когато се тегли кредит над 10 хиляди лева да се праща веднага към НАП”, . Това каза Асен Василев от “Продължаваме промяната” в “120 минути” по bTV.

“Банките не подават такава информация в реално време към НАП. Искаме това да се случва в реално време и да се отреагира веднага. Ако видим, че има фирми, които всеки петък теглят по 50 хиляди лева, това дава ясен сигнал, че там стават нерегламентирани плащания. Там приехме ограничение, ако касата не излиза с 5 лв. да не се слага глоба. Да се увеличат ваучерите. Малките фирми може да не плащат кеш, а да плащат с ваучери”, каза той.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *