Гърция с мерки срещу високите цени на храните

Гърция с мерки срещу високите цени на храните

Гръцкото правителство взима мерки срещу високите цени на хранителните продукти. Ще бъдат коригирани цените на детските храни и стоки, информира БНР.

На извънредно заседание на Министерския съвет премиерът Кириакос Мицотакис постави въпроса за намаляване на цените на хранителните продукти, някои от които са много по-скъпи отколкото в други европейски страни. Поставя се таван на печалбите на търговските компании, производители и търговци на детско мляко, което в Гърция се продава до 213% по-скъпо от Швеция.

Премиерът отправи сигнал към международните компании за хранителни стоки, че на пазара в Гърция не може да се допуска печалбарство или нелогично високи цени. Екипи на финансовото министерство проверяват както фирмите – производители, така и търговците за логични печалби, съгласно закона.

За подпомагане на младите семейства с малки деца премиерът подчерта увеличаването на финансовата помощ, както и помощите за всяко дете от началото на годината.

Очаква се всички стоки за деца да понижат цените си в рамките на месец, коментират експерти.

В същото време опозицията за пореден път настоява да се постави фиксирана цена за стоките от първа необходимост и да се премахнат временно данъците върху детските стоки.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *