Гърция с едномесечен план срещу пандемията

Гърция с едномесечен план срещу пандемията

Гърция въведе  допълнителни ограничителни мерки, включително полицейски час, във втория по големина град в страната – Солун, във връзка с увеличаващите се случаи на коронавирус, съобщи ДПА.

1,1 милиона жители на Солун ще трябва да носят маски на всички публични места на закрито и на открито и да стоят в домовете се от 12,30 вечерта до 5 часа сутринта.

Всички събирания на публични места и в частни обекти са забранени, а съдилища, детски площадки, археологически обекти, музеи и театри ще бъдат затворени.

На ресторанитите е позволено да приготвят само храна за вкъщи. Мерките са част от едномесечния план за действие, договорен от кабинета на премиера Мицотакис на видеоконференция.

Както и по време на първата вълна, когато действахме навреме, ние трябва да предприемем по-твърди мерки и по-рано отколкото други европейски страни, за да предотвратим най-лошото и да облекчим здравната система, заяви Мицотакис пред министрите.

Според плана районите, които са означени като „червени“ заради големия брой заразявания, ще бъдат поставени под карантина, а в тези, където епидемиологичната ситуация е по-лека, ще бъдат наложени по-леки мерки.

Атика и столицата Атина остават под „оранжев режим“, който включва засилено наблюдение.

Гърция бе успешна в борбата срещу пандемията през пролетта с твърдите си рестрикции на движението и събиранията.

Европейският център за контрол на заболяванията съобщи вчера, че Гърция е отбелязала ниво от 90,4 заразявания на 100 000 жители пред последните 14 дни. Това е четвъртото най-ниско ниво сред членките на ЕС.

Гърция ще представи утре допълнителни ограничения срещу разпространението на коронавируса, съобщи премиерът на страната Кириакос Мицотакис, цитиран от Ройтерс.

Гърция регистрира значително по-малък брой новозаразени с Ковид-19 в сравнение с други страни в Европа, но случаите бързо нарастват от началото на октомври, отбелязва агенцията.

Атина ще оповести в петък едномесечен план за борба с втората вълна от коронавирус, съобщи Мицотакис на заседание на кабинета днес, като добави, че ще бъдат въведени „целеви“ ограничения.

Съобразно зониране въз основа на четири нива на риска вторият по големина гръцки град Солун, централният град Лариса и северната област Родопи са поставени в режим на строга изолация /локдаун/, при който ще работят само училища и магазини.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *