Гърция стартира електронна система за наблюдение трафика на лекарства

Гърция стартира електронна система за наблюдение трафика на лекарства

B Гърция започна продуктивната работа на Електронната система за наблюдение на лекарства, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Чрез дигиталната платформа Министерството на здравеопазването ще следи в почти реално време наличността на избрани лекарства с цел превенция и справяне с недостига.

Платформата ще позволи изчисляване във всички точки на веригата за доставки, включително частни аптеки.

С пълноценното си функциониране системата ще осигури възможност за управление на складовите наличности за справяне с недостига, след анализ на актуални данни от Министерството на здравеопазването и специалната комисия, създадена за наблюдение на недостига на лекарства.

Развитието на системата включва разработване и внедряване на алгоритми, които ще позволят, с многофакторни критерии (като епидемиологични данни, пазарни данни, исторически данни за потреблението и т.н.), създаване на иновативен прогнозен модел на фармацевтичния недостиг. Използването на изкуствен интелект чрез сътрудничество с изследователски институции ще допринесе за това.

Система за мониторинг на трафика ще поддържа мобилно приложение адаптирано към нуждите на гражданите, с цел да улесни тяхното търсене и намиране на критични фармацевтични продукти.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *