Гърция спира мигранти със звукови оръжия

Гърция спира мигранти със звукови оръжия

Гърция разполага оръжия със звукови вълни близо до границата с Турция, за да предотврати преминаването на мигранти, съобщи в. „Сабах“. Страната планира да използва акустични устройства с голям обхват (LRADs) близо до Александруполис срещу провинция Одрин по поречието на река Марица, за да разубеди тълпите мигранти от преминаване на границата към Гърция пеша или с лодка.

Гръцките власти изпращат и допълнителни граничари с четири безпилотни летателни апарата, 15 термокамери, 10 бронирани автомобила и пет катери близо до границата с Турция, за да предотврати преминаването на мигранти, съобщи „Дейли Мейл“.

Системите LRAD са критикувани за използването им при контрол на тълпата поради високия им капацитет в децибели, тъй като първоначално са проектирани за комуникация на далечни разстояния и се считат за звуково оръжие, предаде Канал 3. Устройствата могат да причинят увреждане на слуха и други последици за здравето. Те се използват от служители на реда в САЩ, Чехия, Япония, Испания, Полша и Великобритания Правозащитните организации и турските служители разкритикуват нехуманното отношение на Гърция към мигрантите, подчертава „Сабах“. Страната е изправена пред упреци за стрелба по лицата, търсещи убежище, на нейната граница, използвайки широк набор от оръжия.

Гръцките сили отблъскват мигрантите, бежанците и търсещите убежище по суша или море, а в някои случаи ги измъчват и малтретират, изземват личните им вещи, излагат живота им на риск и дори причиняват смъртта им, в нарушение на международното право.

Правозащитните групи, включително Върховният комисар на ООН за бежанците (ВКБООН), многократно призоваха Гърция да разследва исканията за оттегляне. Гърция многократно отрича да използва незаконна тактика за охрана на своите граници и на свой ред обвинява Турция, че е изпращала патрулни лодки за ескорт на лодки с мигранти във водите си.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *