Гърция се готви да отвори за сухопътен туризъм

Според ексклузивна информация следващата седмица 7-дневната карантина ще бъде променена или премахната.

16 април изглежда идеална дата за пробно откриване на сухопътен туризъм, разбира се при много строги мерки, дори ако пътуването между префектурите не е разрешено. Балканските туристи обикновено са ограничени до конкретни дестинации, напр. Халкидики и следователно няма сериозен риск.

Това стана ясно от изявление на министъра на туризма, който бе на двудневно посещение в Румъния придружаван от туристическите агенти. Разговорите бяха двустранните гранични споразумения и желание границите на страната да бъдат отворени по Великден със строги здравни протоколи и сертификати.

Освен Румъния, Сърбия също проявява подобен интерес към двустранни споразумения за туризма. Според информацията официалното посещение на гръцкия министър на туризма в Белград е планирано за следващия понеделник, 29 март, след съответна покана от сръбските власти. Трябва да се отбележи, че Сърбия със съотношение 31,89 дози ваксини на 100 души се движи много по-бързо от много европейски страни.

Освен техническите трудности за сертифициране и малките срокове до Великден, нивото на готовност и инфраструктура на сухопътните граници за приемане и контрол на посетители, които ще дойдат по шосе в Гърция, несъмнено е проблем.

Това се видя миналото лято с километрични опашки на КГПП Кулата-Промахона. Тревожен е и фактът, че въпреки че NOTAM има 72-часово PCR тест за посетителите, както и 7-дневна карантина.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *