7 март, 2021

Pirin Press

Пиринският новинар

Гърция сваля данъци за чужди компании от януари

„Намаляваме данъците за фирми, избрали Гърция от 1 януари 2021г и ще се впише в другите данъчни облекчения, които направихме, за да привлечем чуждестранни таланти. Имаме вече програма за чужденци, за пенсионери, които имат 7% плосък данък и 15% плосък данък за сток опции“, заяви Алексис Пателис, главен икономически съветник на министър-председателя на Гърция.

Освен това пандемията показа, че технологичният напредък означава, че мнозина могат да избират къде да живеят и работят. Гърция има слънце, природни красоти и правителството желае да привлече повече хора.

„Ще посоча още, че част от понижената доходност по 10-годишните държавни облигации на Гърция стигна 80 базисни пункта. Имаме и по-ниски нужди от финансиране. От под 10% от БВП. За сравнение по.голямата част от развитите страни – техните нужди от финансиране са около 20%. Най-важното в пандемията е подкрепата за местната икономика – работните места и компаниите. Но и да се уверим, че парите няма да се пропилеят. Използваме възможността да приложим част от средносрочната си стратегия за промени – по-ниски социални разходи и премахване на солидарния доходен данък. По първи предварителни оценки БВП през 2020 ще се понижи с около 10%, но точната цифра ще стане ясна на 21 ноември с бюджета. Вярваме, че няма противоречие между здраве и икономика. Колкото по-бързо овладеем пандемията, толкова по-бързо ще се върнем към икономически ръст. В средносрочен план е важно да запазим доверието в Гърция, която изградихме в последните месеци. Това е глобален, симетричен шок, който засяга всички страни по един и същи начин. За нас в Гърция това е възможност да се разделим с имиджа си от предишното десетилетие на  криза и да продължим напред. Забравете Грегзит, за Brexit, сега имаме Грентри и бихме искали да привлечем повече инвестиции. Сега имаме ниски данъци, подобри ли сме технологиите си и това е нашият призив – идвайте в Гърция“, допълни още той.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *