Гърция рестартира живота и икономиката в страната

С малки, но сигурни крачки гръцкото правителство тръгва по пътя към рестартиране на живота и икономиката в страната, излизайки от строгия 6-месечен lockdown. Основната цел е се да намали напрежението, натрупано у хората заради продължителните ограничения.

Властите ще позволят на малките магазини да отворят отново на 5 април, при определени правила. Клиентите ще си уговорят срещи и ще спазват тричасово ограничение за пазаруване, по метода click away (т.е. покупките да бъдат предавани извън магазина) поне за една седмица. Търговците няма да допускат повече от един клиент на 25 квадратни метра вътре в магазините. Ще бъде активиран отново кодът, който гражданите изпращат, за да декларират, че напускат жилището си, за да отидат на пазар. Мярката изключва големите търговски центрове, които остават затворени.

„Признаваме психологическата умора, но пандемията продължава да настъпва, като не позволява по-нататъшно отпускане, само малки глътки свобода“, заяви заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас.

Друга разхлабваща примката мярка е облекчаване на ограниченията за движението на хората извън тяхната община. От събота хората ще могат да шофират извън границите на своята община или да спортуват.

Що се отнася до училищата, следващата седмица ще бъде направена оценка на ситуацията, като има перспективата за някои училища да отворят врати на 12 април с помощта на домашния тест за самодиагностика.

Правителството отбеля, че новият пакет от мерки „дава по-голяма степен на свобода, което от своя страна ще допринесе за по-доброто прилагане на защитните мерки и ще намали огнищата на зараза“.

Гърция е под карантина от началото на ноември, като магазините на дребно, баровете и ресторантите бяха затворени, а хората имаха право да напускат домовете си само по конкретни причини и след или изпращане на текстово съобщение до властите, или носене на формуляр за декларация. Нарушенията се наказват с глоба от 300 евро.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *