Гърция: Препоръчват децата да не тръгват на училище дори и при отрицателен COVID тест

Гърция: Препоръчват децата да не тръгват на училище дори и при отрицателен COVID тест

Отварянето на училищата от понеделник предизвиква тревога сред родители и учители поради огромната епидемия от COVID и грип, която завладя Гърция през последните две седмици, пише eKathimerini.com. Броят на пациентите, които се обръщат към лекар по повод симптоми на грип, се е увеличил повече от 2 пъти през миналата седмица, според доклади на Националната организация за обществено здраве (EODY).

Показателно е, че случаите на грип представляват над 15% от посещенията при лекари, участващи в Мрежата на наблюдателите в първичната здравна помощ (която не включва болничните лекари), при 7,5% в седмицата преди Коледа.

Най-голямо увеличение се наблюдава при хората на 15 и повече години. По отношение на COVID се наблюдава значително увеличение на новите хоспитализации на заразени с коронавирус пациенти, както и увеличение на интубираните пациенти.

В телевизионно интервю заместник-министърът на здравеопазването Ирини Агапидаки посъветва родителите да не изпращат децата си на училище, ако проявяват симптоми на респираторна инфекция. Тя бе категорична, че дори и децата да имат отрицателен тест за COVID, най-добре за тях би било да си останат вкъщи и да не ходят на училище, тъй като е възможно да имат друг вирус, който могат да предадат на техните съученици и учители.

Засега не се обмисля въвеждането на задължително използване на маски, но министерствата на здравеопазването и образованието обсъждат възможността да дадат инструкции на образователните институции в страната относно мерките, които следва за предприемат, за да намалят риска от разпространение на вируси.

Отсъствията, свързани със сезонни заболявания, вероятно ще бъдат извинявани и няма да се отразят на присъствения статус на учениците.

През последната седмица на 2023 г. 1818 души са се нуждаели от хоспитализация поради COVID, от които 31 са били интубирани. За сравнение, през седмицата преди Коледа е имало 1496 нови хоспитализации и 13 интубирани. Здравните власти отбелязват, че нивото на хоспитализациите поради COVID сега e по-високо в сравнение със същия период на миналата година.

Открити са 179 щама на JN.1 – подвариант на BA.2.86, за който се оценява, че има висока трансмисивност, като датите на пробите варират от 3 октомври до 8 декември, съобщават още от гръцкото здравно министерство. Наблюдението на вирусното натоварване в градските отпадъчни води показа увеличение на присъствието на SARS-CoV-2 в 6 от 9-те тествани локации, допълват оттам.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *