Гърция премахва част от ограниченията

Гърция ще премахне следващата седмица някои от ограниченията, въведени заради COVID-19, като част от плана за постепенно възобновяване на крехката икономика, съобщава БНТ.

 

Властите съобщиха, че въпреки това болниците остават под силен натиск заради високия брой заразени.

От 22 март ще отворят фризьорските и козметичните салони, каза вицепремиерът Акис Скерцос.

Вечерният час през почивните дни в цялата страна ще започне два часа по-късно – в 21.00 часа.

Всички граждани над 60 години ще бъдат ваксинирани до май, добави министърът на здравеопазването на Гърция Василис Кикилиас.

Той отбеляза, че ограниченията срещу разпространението на COVID-19 имат ефект, но не в същата степен, както по време на първото блокиране и коментира, че нивото на умора от мерките е неизбежно.

Броят на леглата с COVID болни в болниците в Атика се е увеличил от началото на заключването.

Кикилиас допълни, че Гърция скоро ще достигне милион ваксинации и че това е източник на надежда, тъй като колкото повече хора са ваксинирани, толкова по-бързо натискът върху здравната система ще отслабне и нормалността ще се върне.

Той изчисли, че Гърция ще е направила 1 750 000 ваксинации до края на март и че всички гърци на възраст над 60 години ще бъдат ваксинирани до май.

„Напредваме и с уязвимите групи. Мисля, че е ясно, че през март ще имаме много повече дози ваксини, отколкото през февруари и януари, докато през април, май и юни ще има дори повече“, каза още гръцкият министър на здравеопазването.

По думите му това ще позволи на всички да бъдат ваксинирани и да се създаде стаден имунитет, особено след като бъдат одобрени еднодозовите ваксини на „Джонсън и Джонсън“.

Според ваксинационната програма на Гърция в момента се ваксинират лица над 75 години, възрастова група 60-64 години и здравни работници.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *