Гърция преговаря с 10 държави извън ЕС за лесен достъп през лятото на ваксинирани техни туристи

Гърция преговаря с 10 държави извън ЕС за лесен достъп през лятото на ваксинирани техни туристи, съобщи Евронюз. Страната обяви преди седмици, че възнамерява да открие летния туристически сезон на 14 май.

Атина е сред най-големите привърженици на въвеждането на европейски ваксинационни сертификати с надеждата да даде нов тласък на изключително важния за страната туристически сектор.

Властите вече са подписали споразумение за “зелен пропуск” с Израел, като работи по подобни споразумения с още 10 държави извън ЕС: Великобритания, САЩ, Канада, Австралия, Сърбия, Русия, Украйна, ОАЕ, Саудитска Арабия и Китай. Според гръцкия министър на туризма Харис Теохарис плановете са до гръцките плажове да бъдат допускани както ваксинирани, така и неваксинирани туристи с негативни ПСР тестове, като на място на случаен принцип също ще се правят проверки.

За спокойствие на летовниците гърците, които работят в туристическия бранш, също ще бъдат ваксинирани, а онези гости, които се окажат позитивни по време на почивката, ще бъдат изолирани в карантинни хотели.

Гърция се надява европейският ваксинационен сертификат да стане факт до лятото, на ако това не се случи, страната е готова да приема ваксинирани туристи дори с руската и китайската ваксина, които още не са получили одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

При липса на единен ваксинационен документ Атина ще прилага свои правила, като ще признава сертификатите за поставена инжекция на всяка държава членка, посочва още Евроню

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *