Гърция отчете близо 90 на сто спад на приходите от туризъм

Гърция отчете близо 90 на сто спад на приходите от туризъм

Приходите от международен туризъм на Гърция се равняват на 678 млн. евро към края на юни 2020 г. Това е спад от 87.5% спрямо миналата година, когато сумата е 5.413 млрд. евро, съобщи сайтът ekathimerini.com.

При посещенията картинката не е по-различна – там намалението е 76.9%. По данни на гръцката ценрална банка чуждестранните туристи намаляват с 93.8%, а печалбата се свива с 97.5% от 2.55 млрд. евро през първата половина на 2019 г. до едва 64.3 млн. евро към края на юни 2020 г. До края на февруари 2020 г. обаче страната бележи добри резултати в сравнение с 2019 г.

Гръцките хотелиери се надяваха да възстановят част от загубените суми през юни и юли, но изглежда този оптимистичен сценарий вече не е възможен. Втората вълна на коронавирусната пандемия, която вероятно дори не е достигнала своя пик, както и задължителната карантина след пътуване, наложена от някои страни като Финландия и САЩ, сринаха надеждите за пика на туристическия сезон, които се изместиха към септември и октомври.

Промяна има и по отношение на пристигащите туристи. Сега най-много гости има от Франция. Това е очаквано, след като пазари като Великобритания и САЩ са затворени, а германците са силно повлияни от съветите на правителството да не пътуват.

С начина, по който се развива пандемията, очакванията са, че Гърция ще припечели едва 3 млрд. евро от туризъм тази година или това е с над 83% спад спрямо 2019 г., когато сумата е 18.5 млрд. евро. Освен това, значителна част от хотелите – 5 000 работещи от общо 10 000 – възнамеряват да затворят врати още в края на август.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *