Гърция отсече: Турция трябва да се откаже от „заплахите“, за да започнат преговори

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис настоя, че Турция трябва да се откаже от „заплахите“ срещу страната му, ако ще започват преговори за намаляване на напрежението в Източното Средиземноморие.

Нека заплахите изчезнат, за да може контактите да започнат„, изтъкна Мицотакис след се срещна с гостуващ в Атина високопоставен член на Китайската комунистическа партия, съобщава „Франс прес“.

Мицотакис заяви, че по-късно днес гръцкият външен министър Никос Дендиас ще информира генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за „незаконната дейност“ на Турция.

Гърция отрече късно вчера, че се е съгласила да проведе преговори с Турция при посредничеството на НАТО за деескалация на напрежението във връзка с морските граници и правата за проучване на газ.

„Публикуваната информация, в която се твърди, че Гърция и Турция са се договорили да проведат така наречените „технически преговори“ относно деескалацията на напрежението в Източното Средиземноморие, не отговаря на реалността„, отбелязаха от гръцкото външно министерство.

По-рано вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че двете съюзнички в НАТО „са се договорили да влязат в технически преговори в НАТО за установяване на механизми за избягване на военни конфликти, за да се намали рискът от инциденти в Източното Средиземноморие“.

Гръцкото външно ведомство подчерта, че „деескалацията ще се осъществи само с незабавното изтегляне на всички турски кораби от гръцкия континентален шелф„.

Напрежението се засилва заради сондажните дейности на Турция, които според Гърция и Кипър нарушават техния суверенитет.

Турция разположи изследователския кораб Oruc Reis и военни кораби в спорните води на 10 август и впоследствие удължи мисията.

Гърция отговори, като организира военноморски учения с няколко съюзници от ЕС и Обединените арабски емирства, недалеч от по-малките учения, които Турция проведе в район между Кипър и Крит миналата седмица.

Европейският съюз наблюдава ескалиращия спор с нарастваща загриженост, като многократно призова Турция да спре сондажните дейности и заплашва да наложи санкции срещу Анкара, ако тя откаже да разреши спора чрез диалог.

Мицотакис изтъкна, че Турция „подкопава“ международното право и „застрашава“ регионалната сигурност, като се опитва да „промени“ географията.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *