Гърция отговори на предупреждението на Турция за опасността от война

Гърция отговори официално на изявлението на Анкара относно заплахата от военен конфликт. Гръцкото външно министерство коментира изявлението на турския вицепрезидент Фуат Октай, че опитът на Атина да разшири териториалните си води с 12 мили може да предизвика военен конфликт, пише Булнюз.

„Безпрецедентното схващане на Турция, че тя може да заплашва съседни страни с използване на сила, когато те упражняват законните си права, противоречи на съвременната политическа култура и основните разпоредби на международното право. Ние призоваваме Турция да осъзнае това международно право и ценностите, върху които се гради съвременния международен ред, обвързващ всички държави в света. Те не се прилагат избирателно и международната общност е длъжна да ги защитава, тъй като тяхното нарушение създава максимален риск“, се казва в съобщението.

Гърция припомни, че Турция е длъжна да се съобрази с втория член на Хартата на ООН, който гласи, че всички членове на международната организация трябва да се въздържат от заплаха със или без използване на сила. „Във всеки случай ние припомняме, че упражняването на гръцкия суверенитет не зависи от каквото и да било турско вето“, заключава гръцкото външно министерство.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *