Гърция и Израел въвеждат „зелен паспорт“ за пътувания без ограничения

Гърция и Израел въвеждат „зелен паспорт“ за пътувания без ограничения

Гърция и Израел имат намерение да въведат „зелен паспорт“, с който израелските граждани да могат да посещават Гърция без ограничения и без задължителна карантина, след като отпаднат ограниченията за полетите между двете страни. За тази договореност съобщи премиерът на Израел Бенямин Нетаняху след срещата с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис днес в Ерусалим.

„Поздравявам ви за бързия темп, с който ваксинирате гражданите си“, заяви Мицотакис пред Нетаняху на съвместната пресконференция по време на днешното посещение на гръцкия премиер в Израел.

Гръцкият министър-председател отправи пожелание страната му да посрещне възможно най-скоро израелски туристи. Мицотакис спомена и сертификата за ваксинация, който лансира в рамките на ЕС, като подчерта, че общ сертификат може да бъде въведен и с трети страни, за да бъдат улеснени пътуванията през туристическия сезон, като споразумението с Израел може да бъде тест за въвеждането на подобен документ. Той се спря и на лекарството срещу коронавирус, което се разработва в Израел, и отбеляза, че Гърция ще участва в клиничните изпитания.

Според гръцката телевизия Скай, която цитира сайта bgr, става въпрос за препарата EXO-C24, който е на първата фаза на клиничните тестове и се твърди, че може да излекува 29 от 30 пациенти в рамките на 3-5 дни.

Гръцкият премиер коментира и стратегическото сътрудничество между двете страни, като подчерта, че „Източното Средиземноморие трябва да остане море на мира за всички страни“.

На въпрос за отношенията между Израел и Турция Мицотакис каза, че двустранните отношения между Гърция и Израел не се определят от трети страни. Преди да замине за Израел Мицотакис посети Кипър, където заедно с кипърския президент Никос Анастасиадис обсъди координацията преди неформалната петстранна среща за кипърския въпрос под егидата на ООН, очаквана в началото на март.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *