Гърция започна масовата ваксинация на населението

Гърция започна масовата ваксинация на населението

Ваксинацията на населението в Гърция стартира вчера събота, 16 януари, с приоритет в първата фаза за хора на възраст над 85 години.

След първата фаза на ваксинация на здравни работници, лица принадлежащи към уязвими групи, програмата за ваксинация срещу коронавирус навлиза във фаза на прилагане на първа доза от ваксината за общото население.

Към днешна дата 75 276 ваксинации са направени в Гърция.

В последния ден хората, които са дали първата доза от ваксината, са достигнали 4,581. В края на тази седмица започна ваксинацията на здравния персонал в частните болници и частните здравни специалисти на свободна практика (лекари, зъболекари и фармацевти).

В петък следобед заместник-министърът на здравеопазването Василис Контозаманис коментира новината, че доставката на ваксини Pfizer в Гърция, както и в целия ЕС, ще бъде забавена. Той увери, че Гърция разполога с количествата, за да осигури втората доза на тези, които вече са били ваксинирани.

Гърция е осигурила 26 090 000 дози, което съответства на ваксинацията на 15 450 000 граждани.

Първите съобщения за срещи вече са достигнали до мобилните телефони на заинтересованите и гражданите ще трябва да потвърдят присъствието си с отговор. Ако някой не може да отиде на предложената дата, може да я промени еднократно до 72 часа преди първата ваксина. Също така, промяна/анулиране може да се направи до три (3) дни преди планираната дата. Всъщност гражданите имат възможност да променят/отменят срещата си само веднъж. В случай на анулиране или неприсъствие, гражданите няма да могат да се насрочат за следващите 30 дни.

В края на декември Гърция преустанови ваксинацията на „знакови“ лица след скандал. Синдикати на медицинските работници се подразниха от политиците, които си правеха селфита при ваксиниране.

През последното денонощие  заболелите са 610 души и34 починали.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *