Гърция е на крачка от пълното затваряне

Гърция е на крачка от пълното затваряне

„Порой от нови мерки донесе кошмарът в Солун“ е заглавието, под което „Катимерини“ съобщава за усложняващата се ситуация с коронавируса във втория по големина град на Гърция и в цялата страна. Вчера в Гърция са регистрирани 2752 нови случаи на заразяване, от които 777 в Солун. Починали са 43 души, предава БТА.

Вчера гръцкото правителство обяви удължаване на комендантския час, който от петък вече ще бъде от 21 до 5 часа сутринта, като се допускат минимални изключения. Червен код за тревога е обявен за здравните заведения в цяла Гърция и вече цялата страна се разглежда като един регион от гледна точка на здравеопазването по отношение на лечението на болните от Ковид-19, което ще улесни прехвърляне на пациенти от по-тежко засегнатите области към болници, където още има места. В Солун до неделя ще бъдат осигурени още 50 места за интензивно лечение в допълнение към вече обявените 50 нови легла миналия вторник.

Пред болниците в града и региона са поставени допълнителни палатки и временни павилиони, разглежда се възможността за разполагане на интензивни отделения и в конгресния център „Йоанис Велидис“. За всички обществени и частни организации е в сила разпореждане да работят само с минимално необходимия персонал. Вестникът съобщава още, че Атинският архиепископ Йероним и Светият синод на Гръцката православна църква са под карантина, след като член на Светия синод е дал положителна проба за коронавирус.

За „двоен отрицателен рекорд“ с 43 починали и 297 интубирани пише и „Та неа“. Според изданието новите мерки са „последно предупреждение“ преди „пълното затваряне“. Засега детските градини и началните училища остават отворени, но затварянето им ще бъде следващата стъпка, ако сегашните ограничения не дадат резултат.

Вестникът пише, че основна причина за затягането на мерките са хилядите есемеси, които са получени на специалния номер, на който гражданите трябва да декларират причината за излизането си от дома си, които показват наличието на голям процент безцелно придвижване, а движението по улиците изглежда твърде интензивно.

„Та неа“ цитира и говорителя на правителството Стелиос Пецас, който обясни в интервю пред телевизия МЕГА, че отварянето на пазара през декември и за Коледа е основна цел на правителството, но остави отворена възможността общата карантина в страната да бъде удължена и след 30 ноември. „Никой не може да изключи продължаването на мерките и през декември, но ако спазваме мерките, това няма да е необходимо“, каза Пецас.

Опозиционният печат остро критикува начина, по който правителството посреща втората вълна на епидемията.

„Панически импровизации и недомислици“, пише на първа страница „Ефимерида тон синдактон“, като се спира на новите отрицателни рекорди, които отбелязва Гърция, и на тежката ситуация в болниците.

Вестникът съобщава и за протестните прояви, които е планирал за тази сутрин синдикатът на работещите в общественото здравеопазване пред болниците. Вестникът на опозиционната СИРИЗА „Авги“ отправя критика към правителството за „недомисленото“ отваряне на туризма през лятото и пише, че „страната сега плаща за фиестите на (премиера) Мицотакис през лятото“.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *