Гърция въвежда строги мерки срещу коронавируса

Маски навсякъде и забрана за движение през нощта въведе гръцкото правителство за няколко района, където разпространението на коронавирусната инфекция се разраства бързо. В Атина и Солун се въвежда вечерен час и ограничение за събиране на повече д 9 души, предаде БНР.

През последното денонощие в Гърция са регистрирани 882 положителни теста при взети над 24 хиляди проби.

От събота сутрин влиза в сила наредба за задължително носене на маски навсякъде, заяви премиерът Мицотакис в извънредно обръщение към гражданите. Две области са в карантина – Козани и Кастория.

Обявено е рисково ниво три (преди обявяване на локдаун) за няколко области, сред които Атика, където се намира Атина. Със същото ниво е и Солун.

Забранява се движението навън от 00:30 часа до 05:00 часа. Под пълна забрана са събиранията на повече от 9 души, дори и при спазване на дистанция.

Премиерът отново призова младите хора да не се събират по терасите на сградите, което е на мода в последните месеци. Силно се разпространява епидемията сред младите хора на възраст до 30 години, според статистиката на лекарите.

„Нека се въздържаме от празненства за кратко, за да запазим здравето си за дълго“, подчерта в извънредно обръщение гръцкият премиер.

Заведенията ще работят с намален капацитет, като клиентите са задължени да носят маска до заемане на масата.

По нареждане на премиера се извършва масово тестване на жителите в районите с висока епидемологична активност.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *