Гърция връща строги мерки за неваксинираните от септември

Гърция връща строги мерки за неваксинираните от септември

Ресторанти, барове, кафенета, нощни клубове, театри, кина ще се посещават само от ваксинираните в Гърция. Това обявява във вторник правителството в опит да спре потока на новата пандемия, тъй като мутацията на Делта и нарастващите случаи не притискат страната.

Една от мерките, която се очаква да бъде върната от средата на м. септември, е използването на маска в открити пространства. Припомня се, че на 23 юни използването на открито на маска беше официално премахнато с правителствено нареждане.

Предвижда се още държавните служители, които не са ваксинирани, да работят, като представят два отрицателни теста седмично за собствена сметка.

Ограничения ще има и за преподавателите в училищата и университетите, които трябва или да се ваксинират, или да се тестват два пъти седмично за собствена сметка. Студентите ще могат да посещават лекциите присъствено само ако са ваксинирани или имат отрицателен тест. Разликата е, че държавата ще плаща тестовете на студентите.

Учениците на възраст над 12 години също ще бъдат тествани регулярно, независимо дали са ваксинирани, или не. Те обаче могат да изберат дали да се самотестват, или да отидат в лаборатория, в която разходите за тестовете ще бъдат поемани от държавата.

Неваксинираните от м. септември ще трябва да намерят други начини да се забавляват, тъй като няма да им бъде позволено да влизат в закрити нощни клубове.

Обмисля се, в търговските магазини да се допускат само ваксинирани хора, нещо, което не само ще увеличи социалното напрежение, но и може да струва финансово на бизнеса.

Правителството обяви и удължаване на мерките за вътрешни полети до и от островни дестинации до 30 август. Пътниците от континенталната част до островите ще пътуват само с представяне на сертификат за ваксинация или отрицателен тест (PCR 72 часа / рапид тест 48 часа) или удостоверение за преболедуване. За възрастовата група 12-17 години има възможност за качване на борда до и от островите с 24-часов самотест. Мерките са насочени към ограничаване на разпространението на болестта COVID-19.

Сертификати се показват или отпечатани от платформите www.gov.gr и HTTPS://SELF-TESTING.GOV.GR или в цифров вид с едновременна проверка на самоличността на притежателя.

Използването на маска по време на пътуване е задължително.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *