9 март, 2021

Pirin Press

Пиринският новинар

Гърция взима над 25 милиона дози от ваксините срещу коронавируса

Гърция ще получи над 25 милиона дози от ваксините срещу коронавируса чрез договорите, които е подписал Европейският съюз с фармацевтичните компании, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на телеконферентна среща с отговорните национални институции, съобщи телевизия Скай.

Първите доставки на ваксините се очакват в началото на 2021 г., отбеляза премиерът. „През първата половина на 2021 г. ще сме постигнали достатъчно равнище на ваксинация, за да оставим зад себе си тази криза“, заяви Мицотакис.

Той предупреди обаче, че тази информация не трябва да води до отпускане, а точно обратното – до по-голяма мобилизация сега, когато е известно, че има светлина в тунела, предава БТА.

Гръцкият премиер каза, че ваксината ще бъде безплатна за всички граждани. За целта на масовото ваксиниране ще бъдат създадени специални структури в системата на първичната помощ, както и мобилни екипи за домовете за възрастни хора и за останалите граждани, които по различни причини не могат да се придвижват.

Мицотакис отбеляза, че е необходима специална организация, защото някои от ваксините изискват специални условия за съхранение, по-конкретно ниски температури, и трябва да бъдат поставени в рамките на часове след извеждането им от специалната среда. Затова и ваксинирането не може да бъде направено по обичайния механизъм – чрез личните лекари.

Той поздрави министерството на здравеопазването за организирането на кампанията за масово поставяне на грипни ваксини тази година.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *