Гурбетчии от Брежани на съд за нарушаване на карантината

Гурбетчии от Брежани на съд за нарушаване на карантината

Мъж и жена от село Брежани ще бъдат съдени за нарушаване на карантината, под която били поставени след завръщане от чужбина. На двамата гурбетчии били издадени предписания на Столична регионална здравна инспекция на 28 март, с които те били поставени под карантина за срок от 14 дни и били задължени да не напускат адреса в с. Брежани, община Симитли, с оглед противоепидемичните мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването против разпространението на заразната болест по хората, пише „Струма“. Въпреки това още на следващия ден карантираните младежи, които са гаджета, заминали за с. Черниче.

Районна прокуратура – Благоевград е внесла обвинителни актове срещу Б.Т. и К.З. за извършено от тях престъпление по чл. 355, ал. 2, пр. 3, ал. 1 от НК. Предстои Районен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Към настоящия момент Районна прокуратура – Благоевград е внесла в съда четири акта, касаещи престъпления по същия наказателен състав – нарушаване на въведените противоепидемични мерки и неспазване на карантина в условията на пандемия и извънредното положение в страната.

По първото наказателно производство има влязла в сила присъда, която е изпратена за изпълнение. 19- годишният благоевградчанин Георги Спасов бе осъден на пробация от 6 месеца и 10 дни за това, че след като се прибрал от Великобритания, където е студент по киберсигурност и компютърни технологии, нарушил карантината си, като излязъл на разходка с баща си до село Марулево.

Общо 15 са наблюдаваните от РП – Благоевград досъдебни производства по чл. 355 от НК, от които две новообразувани през великденските празници – на тираджии, които нарушили карантината. Наказанията за това престъпление предвиждат глоби от 10 000 до 50 000 лв. и лишаване от свобода до 5 г.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *