Губим 12 милиарда?! ЕК ни връща Плана на Пеканов с 43 забележки

България е напът да загуби голяма част от планираните за страната средства от европейския бюджет за възстановяване и устойчивост заради куп забележки. Лошата новина съобщи синдикалистът и бивш депутат от Има такъв народ Мика Зайкова пред БНТ тази вечер.

„Нали разчитахме на Плана за възстановяване и устойчивост, и ето – макар, че още властите мълчат, но аз ще кажа – вече дойдоха бележките по плана. Планът е с 43 забележки, а енергетиката е направена на кайма“, обяви Мика Зайкова.

„При тия цени на тока, при тая инфлация, как да оцелее българинът“, попита още тя в ефира на обществената медия.

Планът за възстановяване на България бе внесен от служебния вицепремиер Атанас Пеканов през октомври в Брюксел и е за реформи, политики и мерки за близо 13 милиарда лева. При одобрение, страната ни трябва да получи авансово плащане още в първите дни на новата година.

За сравнение, северната ни съседка Румъния внесе своя още в началото на лятото, а през юли шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен щедро го поощри с изключително висока оценка. Нейният е на стойност близо 30 милиарда евро.

Новата власт в лицето на Продължаваме промяната на Кирил Петков и Асен Василев, както и представители на ДБ и ИТН изразиха многократно съмнения, че може да се стигне до частичен отказ от страна на Брюксел. Самият План у нас бе ревизиран от служебния кабинет, след като стана ясно, че черновата, нарисувана от ГЕРБ, има съществени пропуски.

Думите на Зайкова за енергетиката и този ресор в обемния документ идват на фона на заявките на Пеканов преди 2 месеца, че той предвижда изграждането на нови мощности, които са един от проектите за ВЕИ. Отделно има средства за адресиране на социално-икономическите рискове по Фонда за справедлив преход – 2,4 млрд. лева, за да се влеят във въглищните райони Перник, Стара Загора и Кюстендил – за насърчаване на създаване на нови работни места в следващите 6 години.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *