Губернаторът Ст. Христов отряза заплатата на зам. председателя на ОбС – Якоруда от 1170 лв. за 2 часа работа на ден, обяви я за прецедент

Губернаторът Ст. Христов отряза заплатата на зам. председателя на ОбС – Якоруда от 1170 лв. за 2 часа работа на ден, обяви я за прецедент

Областният управител на Благоевград Стоян Христов отряза заплатата, която получаваше зам. председателят на Общинския съвет в Якоруда Емине Сапунджиева, като я обяви за прецедент.

Юристите му върнаха решението на Общинския съвет в Якоруда от 20 февруари, с което съветниците гласуваха промяна в Правилника за организацията и дейността на ОбС. Съгласно решението Сапунджиева, която до момента получаваше 1,5 минимални за страната работни заплати за работа всеки ден от 15.00 до 17.00 часа, вече ще може сама да си определя през кои точно 2 часа на ден ще се труди в полза на избирателите, като си запазва заплатата от 1170 лв. месечно. Предложението бе на съветника Салих Шольов и бе прието с гласовете на 13 присъствали на сесията съветници и 1 негласувал. Според юристите на областта обаче самата заплата на зам. председателката е прецедент.

„Съгласно чл. 34 от ЗМСМА общинският съветник получава възнаграждение за участието си в заседанията на ОбС и неговите комисии. Общият размер на възнаграждението не може да бъде повече от 70 на сто от брутната заплата на председателя на ОбС, ако общината е с население над 100 000 души, или от средната брутна заплата на общинската администрация за съответния месец в общините с население до 100 000 души. Видно от цитираната наредба, заместник-председателите не са третирани различно от редовите общински съветници, тоест не могат да получават друго възнаграждение само заради титлата „заместник-председател на ОбС“. Различен е само статутът на председателя, който не може да получава повече от 90% от заплатата на кмета“, разясняват обстойно юристите.

Така вместо да направят услуга на заместник-председателката Емине Сапунджиева и да й регламентират работно време, когато на нея й е удобно, колегите й я поставиха в ситуация да взема колкото тях, като извън сесиите и комисиите, за които те получават средно по около 300 лв. на месец, тя трябва да ходи и всеки работен ден в общината и да отваря кабинета в 15.00 часа. Това може да бъде променено едва след като те гласуват въобще отпадане на точката от ЗМСМА, цитираща заплащане на зам. председателя, тоест най-рано след месец, през който промяната бъде огласена на страницата на общината. На последната местните парламентаристи  просто отмениха решението си, оставяйки в сила досегашното положение, което е от 2020 г.

Припомняме, че точно заради заплатата на зам. председателката през януари Инспекцията по труда в Благоевград влезе в Община Якоруда, за да провери трудовия договор и работното време на Емине Сапунджиева. Поводът бе сигнал, че като зам. шеф на местния парламент тя получава заплата за 2 астрономически часа всеки работен ден, но за същите 2 часа взема и възнаграждение като заместник-директор по учебната дейност на Обединено училище „Гоце Делчев“ в с. Смолево, където се води на пълен 8-часов работен ден. До момента Инспекцията не се е произнесла по законността на двойното възнаграждение.

Със същия сигнал срещу Сапунджиева миналото лято се занимава и Комисията за конфликт на интереси, но антикорупционният орган прецени, че ако има дублиране в работните часове и двойното заплащане за по 2 часа всеки ден, то те са нарушения на трудовото законодателство, по които комисията не е компетентна да се произнася.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

Struma.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *