Гръцкото правителство: Турция разпространява фалшиви новини за мигрантите

Говорителят на гръцкото правителството Стелиос Пецас обвини в сряда Турция за разпространение на „фалшиви новини“ и отрече съобщенията, че един мигрант е бил убит, а други са ранени от гръцка стрелба на границата с Турция.

След като описа Турция като „официален трафикант на мигранти“ по време на брифинг, Пецас даде да се разбере, че правителството е предприело всички необходими мерки за защита на гръцките сухопътни и морски граници.

„Казвахме навсякъде, че ще защитим границите на Гърция и Европа“, подчерта той, цитиран от гръцката агенция ANA-MPA. „От миналия петък сутринта, непосредствено след негативните събития за Турция в Идлиб, Гърция попадна под внезапен и огромен натиск от настъпление на мигранти през източните си сухопътни и морски граници. Това е организирана и координирана операция, която се насърчава и ръководи от правителството и властите на съседната страна. Истинността на това се потвърждава от изявленията на турския президент и други служители на съседната страна, че границите са отворени“, каза той, цитиран от „Фокус“.

Той обвини турската страна, че се опитва да измисля и разпространява фалшиви новини, насочени към Гърция. „Днес бяха разпространени фалшиви новини за предполагаеми наранявания, причинени от гръцки огън. Категорично отричам това“, каза той. „И тъй като няма край на фалшивите новини, те сега говорят за мъртъв човек. Категорично отричам и това“, добави Пецас. „Тези действия са в нарушение на задълженията на Турция по съвместна декларация с Европейския съюз. Турция, вместо да контролира полицаите за мигранти и бежанци на трафиканти, сама се превърна в трафикант“, подчерта говорителят.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *