Гръцкият министър на туризма пред CNN: Сертификатът за ваксинация е билет за свободно придвижване

Министърът на туризма Харис Теохарис изрази оптимизма си, че ще има споразумение за сертификат за ваксинация между страните-членки на Европейския съюз, в интервю пред CNN.

Министърът се позова и на перспективите на гръцкия туризъм за 2021 г., очакванията, но и необходимите условия за отваряне на сектора.

По отношение на сертификатите за ваксинация, Харис Теохарис посочи, че „все повече страни осъзнават, че сертификатът е средство за връщане към свободата на движение. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в писмо, изпратено в петък до министър-председателите на държавите-членки, уверява, че подкрепя идеята за сертификати“.

В интервю за CNN министърът на туризма коментира негативното отношение на някои държави относно гръцкото предложение за сертификат. „Когато гръцкият премиер посочи необходимостта от сертификат за ваксинация, видяхме, че има негативна реакция от някои страни, дори от Обединеното кралство. Но в рамките на няколко дни или седмици всички разбраха, че това е единственият път напред. Следователно има надежда. Можем да работим заедно и да вземаме решения заедно. Мисля, че това е добре както за туристическата индустрия, така и за гражданите“, посочи той.

Във връзка с туристическия сезон на 2021 г. министър Теохарис заяви, че по негова оценка „резултатът ще бъде положителен“. Министърът обаче подчерта, че „търсенето ще се увеличи, когато са изпълнени две условия: първото е, че програмите за ваксинация трябва да продължат. Във всяка страна с напредването на тези програми населението се чувства по-сигурно и започва да мисли за празниците. Второто условие е яснотата по отношение на вътрешните ограничения, които ще се прилагат в Гърция, но и във всяка държава“.

Запитан от журналиста Ричард Куест за резултатите на гръцката икономика, публикувани през последните няколко дни, които отчитат рецесия от 8,2% (по-ниска от първоначалната прогноза от 10%), Харис Теохарис подчерта, че „прогнозата, основана на реални факти, показва, че няма да има голям брой гръцки компании, които ще се затворят. Тази година очакваме да бъде по-добра от миналата. През 2020 г. успяхме да отворим безопасно, тъй като се справихме със ситуацията по-добре от много други страни. В Гърция можем безопасно да управляваме епидемиологичната ситуация, като същевременно държим границите отворени. Ще направим същото и тази година“, категоричен бе министъра на Гърция.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *