Гръцките власти планират да ваксинират по-голямата част от населението преди началото на летния сезон

Гръцките власти планират да ваксинират по-голямата част от населението преди началото на летния сезон

Гръцките власти планират да ваксинират по-голямата част от населението преди началото на летния сезон, съобщиха местните медии.

Според властите, това ще позволи на туристите да се чувстват в безопасност, както и ще даде възможност да започне сезонът с минимални ограничения. Това може да бъде спасение за гръцката туристическа индустрия, която представлява около една пета от гръцката икономика. В момента 208 хиляди души вече са ваксинирани.

Ваксината е достъпна дори за жители на отдалечени острови и малки села, където не е регистриран нито един случай на COVID-19.

„Хората разбират колко е важно да се гарантира безопасността на себе си и своите гости. Освен това болниците на малките острови може да не са в състояние да се справят с притока на случаи на коронавирус, ако това се случи “, – отбелязва „Катемирини“.

Според гръцката туристическа индустрия, ваксинацията не напредва според очакванията. Според ръководителя на гръцкия TEZ Tour Димитрис Харитидис, плановете на властите да създадат т.нар. „стаден“ имунитет за по-голямата част от населението преди началото на сезона е утопия.

Експертът добави, че новината за предстоящото възможно възобновяване на въздушния трафик донесе оживление на пазара, но това все още не е довело до конкретни резултати. От властите има положителна реторика – гръцки вирусолози заявиха, че разглеждат руската ваксина като алтернатива, а Европа започна преговори по тази тема.

Повечето от хотелите трябва да бъдат отворени в средата на април и началото на май, каза Харитидис, а някои ще бъдат отворени в края на март заради Великден и еврейската Пасха.

Генералният директор на туроператора „Mouzenidis Travel“ Александър Цандекиди добави, че вероятността за откриване на летния сезон навреме е голяма, независимо как и кога Гърция е ваксинирана.

„Страната е лоялна към въпроса за ваксинацията. Гръцките служители многократно са заявявали, че всички туристи от страни, на които е разрешено да посещават Гърция, ще могат да влизат в страната, дори и неваксинирани. Затова се надяваме сезонът да започне навреме. По-голямата част от нашата летателна програма за лятото вече е изчислена и въведена в системата. Ако е необходимо, тя ще бъде незабавно разширена“, каза Цандекиди.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *