Граничен пункт „Кулата-Промахон“ премина в локдаун от тази сутрин

Граничен пункт „Кулата-Промахон“ премина в локдаун от тази сутрин

Заради влошената епидемиологична обстановка от 06:00 ч. днес на 29 октомври 2020 г. окръг Серес, където попада и ГКПП „Промахон“, както и окръг Йоанина, влязоха в т.нар. червена рискова зона със степен 4. Вследствие на това може да бъде наложена забрана за движение както извън, така и в рамките на съответните области.

Като превантивна мярка Гърция затвори за чужденци границата през времето от 00:30 ч. до 05:00 ч. Пропускат се само гръцки граждани с леки автомобили, чужденци законно пребиваващи в страната и автобуси. Товарните автомобили сe пропускат без промяна, както досега.

Очаква се в рамките на деня да стане ясно, дали границата ще бъде затворена за чужденци и през деня поради усложнената епидемиологична обстановка и преминаване на окръг Серес в ниво 4 като рисков район.

За зоните, попадащи в ниво 3 (оранжево) и ниво 4 (червено), е забранено движението в интервала от 00:30 ч. до 05:00 ч. Изключения се допускат за работещите нощна смяна или при спешни случаи (свързани със здравето).

Според картата за здравна безопасност и защита срещу инфекцията Сovid-19 в Гърция към момента в ниво на риск 3 (оранжево) попада и град Солун и областта около него, както и област Атина.

След обявения вчера повишен ръст на заболели от 1547, от които 384 в Солун и 158 в Серес, комисията следяща развитието на пандемията обсъжда нови мерки и евентуално преминаване на Солун в ниво на риск 4 (червено), което означава пълен локдаун. Това ще стане ясно в рамките на деня.

Към момента не се обмисля цялостно затваряне на Гърция, като властите ще продължат практиката за ограничения на местно ниво при необходимост. Към момента пълна забрана на публичните събирания на открито и на закрито е наложена в областите от ниво 4. Там не работят и музеи, кина, театри, барове, ресторанти, дискотеки, спортни зали и др.

Наложено е ограничение за запълване капацитета на театри, кина и концертни зали – 65% за зоните от ниво 1; 50% за зоните от ниво 2 и 30% за зоните от ниво 3; за баровете и заведенията за хранене – 80% за ниво 1; 65% за ниво 2 и 50% за ниво 3. Забранено е да има правостоящи.

Работното време на търговските обекти е ограничено в зоните от всички нива. Затварят в 01.00 ч. до 05.00 ч. в районите от ниво 1, от 00.30 ч. до 05.00 ч. в районите от ниво 2 и от 00.00 ч. до 05.00 ч. зоните от ниво 3.

Допустим максимален брой хора за събиране на едно място е до 100 души за зоните от ниво 1, до 50 души за ниво 2 и до 9 души за зоните от ниво 3.

Посочените мерки и ограничения ще се прилагат до 9 ноември 2020 г.След тази дата, на база на развитието на епидемиологичната обстановка, ще бъдат предприети следващи действия от страна на компетентните гръцки власти.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *