Градушка колкото орех унищожи селскостопански култури в Белица

Градушка колкото орех унищожи селскостопански култури в Белица

Обилен дъжд и вятър, а след това и градушка удариха Белица в съботния ден. Зеленчуковите градини на почти 1/3 от жителите на градчето са засегнати от природната стихия. Щети има и по посевите на нивите извън града.
Подобна буря хората не помнят да е връхлитала Белица от дълги години. Най-пострадали са градините на живущите откъм входа на града, където почти цялата реколта е унищожена. Сериозни щети има върху чушките, доматите, фасула и гроздето. Местни споделиха, че градушката е била необичайно продължителна – около 30 минути, и се е образувала ледена покривка. Зеленчуците и фасулът са съборени на земята, а хората не крият големи надежди растенията да се възстановят. По част от тях са останали само стеблата, а плодът и листата са обрулени от ледените късове.
Природата е била по-благосклонна към живущите в горния край на града. Местни коментираха, че там щетите са малки.
В промишлената зона е наводнен дървопреработвателен цех на една от местните фирми. Там се е наложила и намесата на пожарникарите. Два екипа са се отзовали на място, за да отводнят сградата.
?Има запазени култури, но щетите са доста. Засега нямаме данни за пострадали автомобили и наводнени къщи, само един цех в началото на града. В понеделник ще минем отново, за да видим какви са пораженията. За съжаление почти никой вече не си прави застраховки на земеделските култури и хората няма как да бъдат обезщетени?, сподели Лазар Лардев от Гражданска защита към община Белица.
Половинчасовата градушка е предхождана от обилен дъжд и бурен вятър. Улиците са заприличали буквално на реки. Водната стихия е свлякла и огромно количество кал от ромската махала към главните улици.
Това е втората буря, която удря община Белица това лято. Миналия месец буря вилня и в съседното село Краище. Там имаше наводнени къщи, удавени дребни животни и блокирани улици заради свлечени камъни и кал от близкото дере.

 

Struma.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *