Гоцеделчевци изпратиха с бели рози 14-те лекари, които напуснаха насред пандемията

Жители на община Гоце Делчев, сред които и майки с малки деца, вчера изпратиха с бели рози лекарите от местната МБАЛ „Иван Скендеров”, за които това бе последният работен ден, пише в. „Струма“. 14-те специалисти: д-р Вера Ерменкова – началник на неврологично отделение, д-р Георги Карамитев – началник на вътрешно, д-р Петър Шопов – началник ортопедия и травматология, д-р Димитър Бъчваров – началник на хирургия, хирурзите д-р Велизар Герганов, д-р Иван Канелов и д-р Любен Коков, началникът на АГО д-р Иван Стоев, гинеколозите д-р Мария Герова, д-р Мария Стоева и д-р Виктор Донков, неонатолозите д-р Евдокия Бъчварова и д-р Магдалена Кълвачева, и завеждащият ОАРИЛ д-р Милан Първанов напускат след месеци борба да намерят общ език с управителя на болницата В. Улевинов и подадени предизвестия за напускане.

Клипът, заснел излизането на лекарите, е на местната телевизия и е без текст, чува се единствено песента „Докторе, благодаря”. На него ясно се вижда стъписването на лекарите, излизащи от болницата, която до вчера бе техен втори дом, и благодарността, с която приемат цветята. През цялото време шефът на ОАРИЛ д-р Милан Първанов плаче, а преди да премине бариерата, се обръща към пациентите и прави дълбок поклон с ръка на сърцето.

Въпреки уверенията от 3 април на Улевинов, че 5-има от първоначално подалите молби за напускане 14 лекари ще останат на работа, тъй като той ги поканил, д-р Коков, д-р Геранов, д-р Бъчварова, д-р Герова и д-р Кълвачева бяха с колегите си.

Според източници на „Струма” гоцеделчевци, дошли вчера пред болницата да изпратят любимите си лекари, се самоорганизирали в социалните мрежи за въздействащия мирен протест с бели рози.

Междувременно стана ясно, че Върховна апелативна прокуратура се е самосезирала от многобройните медийни публикации през последните 2 месеца за случващото се в болницата и е указала на Окръжна прокуратура – Благоевград да разпореди на РЗИ, Инспекцията по труда, АДФИ и здравното министерство да започнат незабавна проверка в МБАЛ „Ив. Скендеров” и предприемат незабавни мерки за кадрово обезпечаване на здравното заведение предвид настоящата критична ситуация с разпространието на коронавируса.

Проблемът е, че болницата обслужва общо 70 000 души в 4 общини и оголването на няколко отделения от лекари може да се окаже фатално при плъзване на заразата и в Гоцеделчевско. Сред сезираните от прокуратурата институции би трябвало да е и Здравната каса, която трябва да съкрати в болницата клинични пътеки, защото за всяка от тях трябват определен брой специалисти. В момента специално акушеро-гинекологичното и хирургичното отделение са с изключително редуциран лекарски състав и по закон би трябвало да затворят.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *