Готвачите се оказаха най-търсени и най-добре платени

Пандемията промени търсенето и предлагането на работа. Професията „Готвач” се оказва една от най-търсените и най-високо платените сред сезонните работници в Европа. До момента обаче нито един готвач от чужбина не е заявил желание да работи по родното Черноморие.

Калина Гочева е опитен готвач със стаж над 30 години. С нетърпение очаква новия сезон, в който вече е ангажирана като главен готвач.

„Нашето основно средство, с което да се препитаваме, това е работата в кухните. Но е несигурно в момента. Никой нищо не знае какво ще се случи със сезона, с ресторантите със свободна консумация”, споделя Калина Гочева.

Тя е работила и в италиански ресторант в Англия, но в момента предпочита да е в България. Заради организаторските си умения от дълги години работи с един и същ работодател. И посочва, че с опита се е научила да подбира и екипа си от помощници.

„Заплащането е важно, но не е най-важното. Първо трябва условията за работа да са добри”, смята Калина.

Заради епидемията много от колегите й вече са се насочили към друг вид работа.

„Голяма част от качествения персонал са се пренасочили в друг вид работа, защото няма как тези хора, от миналата година имат работно три-четири месеца, да издържат чисто финансово”, коментира Манол Тодоров – ресторантьор.

Въпреки несигурната обстнановка сред бранша се оказва, че една от най-търсените професии преди лято 2021 е тази на готвач.

„През месец февруари отчитаме значителен ръст в търсенето на готвачи от страна на работодателите. Обявени в бюрата по труда в бургаска област 101 работни места за готвачи при 6 работни места през месец януари”, обясни Пенка Кирилова, директор на РСЗ Бургас.

Повече са и новорегистриращите се готвачи у нас търсещи работа. За разлика от преди година обаче в мрежата на европейските служби по заетостта няма нито един готвач от чужбина заявил желание да работи по родното Черноморие.

„Бяха приети документи на работодатели за регистриране на сезонни работници на 364 готвачи и 573 помощник-готвачи от чужбина, главно от Украйна. Към момента в регионалната служба по заетостта са входирани документи за 9 сезонни работника, но нито един от тях не е по професията готвач”, обясни Пенка Кирилова.

За това пък заплатите за готвачи започват от 2 000 лева, като опитен главен готвач подписва договор за над 4 000 лева месечно възнаграждение.

„В някои по-големи бази хотелски може да достигне дори по 5 000 като цяло. Няма какво да ви учудва, в крайна сметка това е породено от липсата на кадри”, обяснява Ваня Андонова – хотелиер и ресторантьор.

В бранша смятат, че очаквания летен туристически сезон по Черноморието ще бъде по-добър от миналото.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *