Гонят пенсионерите от МВР!

Тази идея обедини преговарящите от „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Над 5 часа те дебатираха по темата „Вътрешна сигурност“.  Всички се съгласиха, че е време за нова структура на МВР и за повече контрол над службите. Като първа стъпка предстои анализ на системата на МВР от синдикати, външни специалисти, Министерството на финансите и по един представител от всяка от преговарящите партии. След анализа ще стане факт нова структура, както и нов закон за МВР. Преговорите засегнаха въпроса за отделяне на административните услуги като издаване на документи и регистрация на автомобили. Това обаче засега остава само идея. Всички се обединиха около твърдението, че трябва да се упражнява стриктен контрол върху информацията в службите за сигурност.

Ще се направи и нова полицейска карта за присъствието на униформените в малките населени места. Николай Радулов от „Има такъв народ предложи, а останалите приеха да има видеонаблюдение, паник бутони, дори сензори за шум, заради нарушаването на спокойствието на хората през нощта. В точките на съгласие бяха записани и други стари идеи, които се обсъждат отдавна като представителите на местната власт.

Съпредседателят на ПП и бивш служебен министър на финансите Асен Василев изнесе данни, че в МВР работят около 7000 пенсионирани служители. Атанас Атанасов от „Демократична България“ изтъкна, че системата на МВР е задръстена и не позволява на младите служители да израстват кариерно и това става само с връзки. Николай Радулов от ИТН допълни, че голяма част от ръководителите на структурите в МВР са парашутисти.

Дискусията бе открита от БСП, които отново поставиха въпроса за връщане на кварталния, както и за засилено присъствие на жандармерия в малките населени места. Сред предложенията бе създаване на отделна държавна агенция за киберсигурността или такова звено в ГДБОП. Бившият секретар на МВР Николай Радулов, който сега е част от ИТН, обаче се изказа доста критично. Радулов коментира, че през последните години единствената работа по тази линия била да сваля сайта на „Читанка“ от интернет, „за да не могат българите в чужбина да четат на български“. Асен Василев акцентира и върху друг сериозен проблем – защитата на информацията. Според него това е една от причините България все още да не е приета в Шенгенското пространство.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *