Година след Brexit – нови затруднения за българите, които искат да учат или работят на Острова.

Година след Brexit – нови затруднения за българите, които искат да учат или работят на Острова.

По-трудно ще се влиза във Великобритания за сезонна работа, по-сложно ще се получава статут на уседналост, а и визите поскъпват.

По-строги правила вече има и за бъдещите студенти, които ще заминат за Обединеното Кралство тази есен. Симона Гоцева е една от тях.

„Доста студенти няма да могат да си позволят сумите, които университетите изискват. Предполагам, че доста голям брой студенти ще предпочете други държави”, каза Гоцева.

Увеличението ще засегне хиляди като Симона. Отпадат и част от облагите, които важаха в Евросъюза.

„Ще бъдат рязко повишени таксите за обучение, като българските студенти и студентите от ЕС няма да могат да се възползват от държавно гарантираните кредити, които досега бяха възможни”, обясни експертът по международни отношения Любомир Кючуков.

Над 250 000 българи са кандидатствали за статут за уседналост в Обединеното Кралство през 2020-а година, а през 2021-ва срокът за подаване на такива документи е до края на юни.

„Беше ясно още от самото начало на преговорите между ЕС и Великобритания, че в тази област ще настъпят сериозни промени”, каза генералният директор по европейските въпроси на МВнР Румен Александров.

Новите мерки касаят пряко и стотиците хора, които отиват в държавата като сезонни работници.

„Виждането на Великобритания и премиерът Джонсън, не веднъж го е изтъквал, е да бъде ограничен достъпът на ниско квалифицирана работна ръка. Тоест, те определено подхождат по-толерантно към висококвалифицирани работници”, посочи Александров.

Според експерти обаче ограниченията може да се отразят зле и на самата Великобритания.

„В много отношения това ще повлияе и на икономиката на Обединеното Кралство, доколкото тя разчита на сезонни работници в редица сектори”, поясни Кючуков.

Има и още един минус – България е една от петте държави членки, чиито граждани няма да получават отстъпката от 55 паунда при кандидатстването за виза.

„Страната си дава сметка за деликатната ситуация, която се създаде. След като се видя ефектът от Brexit, по отношение на цените на дългосрочните визи, въпросът беше поставен във всички възможни формати”, коментира Александров.

Въпреки пречките и поскъпналите визи, част от младите хора, насочили се към Острова, нямат планове за скорошно завръщане у нас.

„След като завърша със сигурност ще си продължа магистратурата в Англия, така че може би евентуално ще си изкарам и гражданство”, сподели Гоцева.

Симона и нейните връстници разчитат, че Великобритания ще ги приеме заради високата квалификация, която ще получат там.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *