Гл. комисар Николов: В момента ситуацията с пожарите в България е под контрол

Гл. комисар Николов: В момента ситуацията с пожарите в България е под контрол

В момента ситуацията с пожарите в България е под контрол, това каза в студиото на БНТ гл. комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. В последните дни огнените инциденти са двойно повече от нормалното – между 200 и 240 на ден, като вчера са били 206. В един момент са горели 42 пожара, като 4 от тях са били по-сериозни. При един от тях огнеборците са успели да извадят възрастна жена от дома ѝ преди да бъде обхванат от пламъците, разказа гл. комисар Николов.

Директорът на пожарната благодари специално на Министерството на отбраната за хеликоптера, който участва в гасенето. Той добави, че ГД ПБЗН желае да има свой вертолет, но не може да си го позволи.

Част от доброволците, които искат да помагат в гасенето на пожарите се включват по къси панталони и по джапанки, като така стават заплаха за самите себе си, каза гл. комисар Николов. От друга страна, по селата вече няма кой да се включи в бората с огъня, защото там живеят само стари хора, които чакат да бъдат спасени от пожарникарите, коментира той.

93% от пожарите са причинени от хората, сочи статистиката. Директорът на пожарната призова хората, които палят барбекюта, да го правят само на местата за тази цел и да са готови да загасят пламъците веднага, щом се наложи.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *