Гешев: Изправени сме пред политически опити за пробив в законността

„За съжаление сме изправени пред политически опити за пробив в правото и законността, според мен и прокуратурата – маскирани като реформа и борба с престъпността. Налице е реална опасност за върховенство на правото и на основни демократични ценности, споделяни от нашите партньори от европейското семейство, от което сме част”. Това заяви главният прокурор Иван Гешев при откриването на конференцията „Съдебна реформа. Специализирано правосъдие“.

„Налице е реална опасност за върховенството на правото и основни демократични ценности, които споделя европейското семейство. Затова трябва да си отговорим като общество и професионална общност искаме ли правила за всички или се отказваме от тях и искаме те да не се отнасят за шепа недосегаеми и богоизбрани“, каза той.

Във форума участват представители на трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна, членове на Висшия съдебен съвет, представители на органите на специализираното правосъдие, професионални магистратски организации, на академичните среди и на неправителствения сектор. В началото на конференцията видео приветствия отправиха Адриан Лазара – председател на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент, Ладислав Хамран – президент на „Евроджъст“ и Долорес Делгадо – главен прокурор на Кралство Испания.

В приветствието си при откриването на форума главният прокурор посочи, че тази година, със своя глас, българските граждани са дали „ясен знак към представителите и на трите власти, че очакват от тях реформи и промени, които да подобрят условията на живот и развитието на България“. Прокуратурата е готова да участва в такива промени, ако тяхната цел е да се отговори на очакванията на обществото за повече справедливост, увери той.

„Прокуратурата пое инициативата за провеждането на днешната конференция, за да декларираме еднозначно готовността на българската прокуратура за открита дискусия с цел провеждането на истински ползотворна и ефективна реформа. И с надеждата, че професионалното мнение на практикуващите юристи, неправителствените организации и академичната общност ще бъде чуто“, каза главният прокурор. Той подчерта, че несъмнено реформи се налагат в много сфери на държавната власт, но те трябва да се реални и „най-важното в интерес на българските граждани“.

„Измененията на Конституцията, в това число и на законите, почти без изключения, са извършвани и се извършват без провеждането на конструктивен и професионален дебат, лишен от личностни интереси, без да бъде чут гласа на магистратите, пряко ангажирани с правоприлагането, както и на академичната общност. Извървяхме дълъг път на еволюция на нашето законодателство и синхронизиране с европейските правила. За съжаление, сме изправени пред политически опити за пробив в правото и законността, маскирани като „реформа“ и борба с престъпността“, предупреди Иван Гешев.

Той подчерта, че обществото и професионална общност трябва да си отговорят дали „искаме революционно извънредно законодателство, което да заличи постигнатия и признат от България прогрес след приемането ни в ЕС и да застраши основни права на българските граждани“. И още: „Да решим проблемите на лица, преследвани от правосъдието, или искаме реална промяна в интерес на обществото за ефективна борба с престъпността. Искаме ли провоохранителните институции да си взаимодействат в рамките на закона или да продължи задълбочаващата се тенденция на институционални войни и лични вендети, водещи до притеснителна тенденция за бум в последните месеци на организираната престъпност, корупцията, трафика на мигранти и т.нар.битова престъпност (кражби, грабежи, телефонни измами, кражби на МПС)“.

„Промени са нужни, те следва да бъдат направени и отвъд съдебната власт, включително в МВР, контролните органи и службите за сигурност, за да се осигури очакваната от всеки български гражданин справедливост и да се гарантира, че върховенството на правото у нас не е предлог за политически и личностно мотивирани промени, а осъзната реалност и основен приоритет за нас”, заяви Иван Гешев пред участниците в конференцията.

Главният прокурор изрази благодарност към представителите на европейски институции, на прокуратури от страни членки на Европейския съюз и от Балканския регион, които присъстват на конференцията или участват в нея чрез видеоконферентна връзка.

„През последните години у нас усилено се говори за нужда от съдебна реформа. Нуждата се изостри след протестите. Въпросът за съдебната реформа се поставя остро. Взаимодействието между съдебната и изпълнителната власт се осъществява между министъра на правосъдието и неговата администрация. Считам, че това взаимодействие трябва да е честен и открит процес”, каза министърът на правосъдието Иван Демерджиев.

Той отбеляза, че в първия си доклад за 2020 г. Европейската комисия отправя критика към специализираните съдебни органи поради констатирани проблеми, свързани и с липсата на човешки и финансови ресурси. „Основната критика е, че не са постигнати солидни резултати по отношение на окончателните осъдителни присъди по дела за корупция по високите етажи на властта“, коментира той.

Демерджиев посочи още, че на 2 юни тази година Държавният департамент на САЩ е оповестил, че е била проведена най-голямата досега антикорупционна акция, като са санкционирани трима българи и техни мрежи, обхващащи 64 субекта, уличени в широка корупция в България./nova.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *