ГЕРБ: Човек на Кирил Петков в ББР получава 45 000 лева заплата на месец

След промяната в ББР има човек на Кирил Петков, който получава 45 000 лева възнаграждание. Това заявиха от ГЕРБ на пресконференция.

Интересно е сега след като промяната в ББР се случва, какви заплати взимат лицата там. С тези думи Георг Георгиев започна извънредния брифинг на ГЕРБ.

„Първият е Цанко Руменов Арабаджиев, който през септември е получил възнаграждение от 17 125 лв. за месец. В допълнение получава по 2 хиляди лева от Фона за капиталови инвестиции.

Месечните бонуси не свършват до тук. Той е представител към инициативата Три морета и искаме да попитаме получава ли 13 хиляди лева месечно и от там. Ако това е така, той получава около 45 хиляди лева месечно. Той е бивш депутат от ДБ и признава сам, че е поканен лично от Петков, който бе в нарушение на Конституцията“, посочи Любомир Талев, цитиран от Блиц.

Арабаджиев е уволнен от друга банка, а ВСС потвърждава, че оценката за управление е незадоволителна и не умее да управлява кредити. Изплатил е 17 377 лв. на бившия си работодател.

„Вторият е Владимир Рашков Георгиев, който през август и септември е получавал 15 605 лв. От 1000 лв през август и 2000 лв през септември. Живко Тодоров и Крум Георгиев взимат по 34 и 17 хиляди лева месечно. Живко Георгиев взима 6 хиляди за август и 5 хиляди за септември под формата на бонуси“, посочиха още.

От ГЕРБ съобщават, че заплатите на новите директори са малко по-ниски от предишните, защото ББР генерира загуби, а не печалби, каквото се очаква от една банка.

„Заплатите в ББР не биха могли да бъдат по-различни от тези в другите банки и темата за тях не е водеща и централна, а служи само да си направим известни заключения.

По-важният въпрос е как се управлява и как функционира ББР. Както и Георгиев спомена, темата със заплатите е важна, но не е основният акцент. За последната половин година активите на банката не просто не са се увеличили, а имаме спад от почти половин милиард лева. Сериозни спадове има в почти всички пера на банката“, каза Вучев.

„250 милиона лева спад на банката и паричните й средства показва декапитализация. Колеги, това не е всичко. Да погледнем дейността по същество – трябва да предостави кредити на бизнеса. 55 кредита за периода 25 май до ден днешен. На 5 август тази година, с решение на МС е предвидено ББР да отчете загуба от 400 млн. лв.

Всичко това е с аргумента, че ще бъде подкрепен бизнеса. Големият въпрос е къде са парите. Друго нещо – показва всичко това като информация колко голям е провалът на служебното правителство на Румен Радев и в частност на Кирил Петков.

Това, което ни притеснява е, че парите не отидоха в бизнеса. Не виждаме и допълнителна подкрепа за бизнеса. Нищо не се подкрепя от страна на държавата. Идва тежка зима“, допълни той.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *