ГЕРБ поиска: Или зелен сертификат за НС или да отпадне за всички в страната

Като опасен прецедент определи Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС от трибуната на НС нежеланието в сградите на парламента да се влиза със зелен сертификат или тест – антигенен или PCR.

По думите й това дефинира кой се счита за богопомазан или за богоизбран – тези, които не желаят да спазват законите като че ли се намират в тази зала. Според нея клетвата не важала за част от депутатите, както и като министри, така и като народни представители. „Двойният стандарт е норма, но показвате, че не зачитате труда на лекарите, както и скръбта на всички, които са загубили близък“, каза тя. „Това ли е новият морал в политиката. Нали само преди дни заявихте, че ще се влага нов смисъл на думата народен представител“, каза тя и добави, че за депутатите важат едни правила, а за гражданите – други.

Отрече, че това искане за влизане в НС със зелен сертификат да е държавен преврат. Напомни, че в 45 и 46-то НС действа заповед на шефа на парламента за дистанционно участие на депутатите. Има такава точка в дневния ред и тази седмица за новото 47–мо НС, което ще важи както за карантинираните, но и за тези, които не желаят да представят зелен сертификат.

Призова, че е време да се покаже, че няма двоен стандарт. За целта от ГЕРБ са изготвили два проекта за решение, което да се включи в дневния ред за тази седмица. Едното включва предложение да задължат здравния министър в заповедта му от 26 ноември НС да се включи като обществена сграда и за него да се иска сертификат за достъп. Ако това не се възприеме, то да разгледат втория проект на решение, с което НС да го задължи да отмени за територията на България изискването за зелен сертификат. НС да вземе решение на важен въпрос, който събира сериозно обществено недоволство, каза тя.

От своя страна лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов излезе с декларация, в която призова да отпадне зеленият сертификат за всички. Той отбеляза, че не е редно депутатите да се ползват с различен статут от останалите, но и допълни, че тази мярка представлява сериозно ограничаване на гражданските права не българския народ. Според него този проблем има две решения – Народното събрание да реши от името на народа или чрез референдум. Той определи вторият вариант като най-справедлив и законен, за да може хората да се произнесат и да се сложи край на дилемата дали тази мярка е удачна или не.

По-късно в кулоарите на НС Корнелия Нинова поясни, че въпросът с достъпа остана нерешен и оставен за допълнително обсъждане, след като темата се разисква във всяка група по отделно.

На свой ред Христо Иванов от ДБ поясни, че председателският съвет не е органът, който да решава дали в НС да се влиза със зелен сертификат./monitor.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *