ГЕРБ : До 90 дни неплатен отпуск да се зачитат за трудов и осигурителен стаж

ГЕРБ : До 90 дни неплатен отпуск да се зачитат за трудов и осигурителен стаж

Управляващата партия направи интересно предложение, което депутатите ще обсъдят и гласуват. До 90 дни неплатен отпуск да се зачитат за трудов и осигурителен стаж,  предлагат депутати от ГЕРБ с поправки в Закона за извънредното положение.

 

 

Предложението е свързано с идеята хората в неплатен отпуск заради коронакризата да не губят правото си на пенсия или обезщетение за безработица заради прекъсване на стажа. Така работодателите ще могат да ги задържат по-дълго време на работа.
Депутатите предлагат още обезпечителните мерки да не се налагат и действия по принудително изпълнение не се извършват до два месеца след отмяната на извънредната епидемична обстановка върху парични средства, изплатени на работници и служители като компенсации, пише velikotarnovo.utre.bg.

На запорни изпълнения не подлежат съобщения върху вземанията на работниците и служителите по изречение първо, включително постъпили по банковите им сметки.

На микро, малки и средни предприятия, които са преустановили дейността си след 1 ноември 2020 г., се предоставят безвъзмездни средства в размер на процент на оборота им без ДДС за същите календарни месеци в рамките на периода от март 2019 г. до 29 февруари 2020 г., за срок до отпадането на съответното ограничение.

За регистрираните микро, малки и средни предприятия, които след 1 януари 2020 г. са възобновили дейност, която е преустановена в изпълнение на заповед на министъра на здравеопазването, безвъзмездните средства са в размер на процент на оборота им без ДДС за предходния месец на месеца, през който е преустановена дейността.
Средствата се предоставят за всеки от месеците до отпадане на преустановяването, като за непълен месец на преустановяване се предоставя сума, пропорционална на дните от месеца.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *