Георги Икономов, РБ – Банско: Това ли е “Генералната” промяна, която хората очакваха?!!

Георги Икономов, РБ – Банско: Това ли е “Генералната” промяна, която хората очакваха?!!

Днес в Общински съвет Банско бе приет Бюджета на общината за 2021г. Не го подкрепих и считам, че дължа отговор “защо”. Съображенията са ми доста, но ще се спра на три от тях.
Приходите от туристически данък са намалени близо наполовина. Ковид кризата е повлияла изключително негативно на местния туристически бизнес, с което съм съгласен. Но при заложено толкова драстично намаляване на броя туристи, кметската управа увеличава разходите за сметосъбиране, без никакво обяснение!!! След като туристите са наполовина, доста хотели не работят, ресторанти също, не следва ли и количеството отпадъци да намалява? Няма да имаме и наполовина гости, но ще имаме повече боклук?!?
Заложена е в инвестиционната програма сумата от 1 978 144 лева за ремонт на 18 улици + уличната мрежа в стопанските дворове. Дотук чудесно! Но на голяма част от предвидените улици, както и в стопанските дворове, не е подменяна ВиК мрежата от десетки години. Много по-отговорното решение би било, да се извърши цялостна реконструкция на улиците, включваща и ВиК мрежата. Пък дори и парите да стигнат за по-малък брой улици. Не е нормално ремонтираните днес улици, да се разкопават след 2-3 години отново. Това според мен е половинчат, нелогичен и популистки подход!Още повече, че преди около две години, Общинският съвет по мое предложение, единодушно прие изготвяне на прединвестиционно проучване за поетапна подмяна на ВиК мрежата в югоизточната част на града. И е логично ремонта да се извършва комплексно.
За сметка на разходите за отпадъци, които се увеличават без причина, сумите за озеленяване и зацветяване се намаляват. Всички сме свидетели как точно тази дейност промени визията на града ни в последните години! И това е впечатлението на всички гости на Банско! А средствата, необходими за озеленяване са нищожни в сравнение с възможностите на бюджета.
Истината е, че бюджет 2021 повтаря бюджетите от предходните години, с изключение на ограничения подход в инвестиционната програма. Не е изразител на никаква нова политика. Промяната, която виждам – едно Банско с по-малко гости, повече боклук и по-малко цветя.
Това ли е Генералната промяна, която беше обещана? Публикува в социалната мрежа екскмета на община Банско Георги Икономов.
pirinsko.com
loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *