Ген. Мутафчийски разкри кой е единственият шанс да не се заразим с К-19 преди

Направи ми впечатление, че поне 15% не носят маските си както трябва, заяви шефът на Националния оперативен щаб

„Въоръжените сили все още са по-изолиран контигент. Разпространението на коронавируса там все още е клъстърно и под контрол.

Това заяви шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг, който ще се провежда всеки четвъртък по заповед на премиера Бойко Борисов.

„От началото на епидемията имахме няколко огнища. Общият брой на заразените е 96. Имаме 10 заразени курсанти. Те пристигнаха в училищата заразени. Ние ги открихме, защото активно ги търсим.

Най-големите огнища в едно отделение в централна България имаше около 30 човека, в източна България 16 човека. Около София имаше две огнища с по 20 човека. В момента ситуацията е овладяна“, подчерта той.

„Докато траеше изложението на проф. Ангелов и доц. Кунчев ми направи впечатление, че поне 15% не носят маските си както трябва. На 8 септември излезе статия, която дава общите насоки какво трябва да направим, за да изчакаме ваксината без да се разболеем. Какъв е шансът – носенето на маски.

Носенето на маски намалява вирусния товар. Тези, които носят маски, поемат много по-малък вирусен товар, прекарват болестта по-леко и изграждат имунитет. Това е доказано в азиатските страни. От тях не се умира.

Той подчерта с примери защо е толкова важно да носим маски. Ген. Мутафчийски даде пример с два круизни кораба – на единия са носили маски и 80% от заразените изкарват болестта без симптоми, докато при другия кораб, където не са носени маски, процентът бил точно обратния.

Това са елементарни неща“ категоричен бе ген. Мутафчийски.

Министърът на здравеопазването, както и ген. Мутафчийски изрично подчертаха, че най-важното е носенето на маски на закрито и спазването на дистанция.

Blitz.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *